DGNEWS.EU

Димитровград удря по „Lafka”, забранява хазарта на обществени места?

Димитровград удря по „Lafka”, забранява хазарта на обществени места?
Jan 09
11:22 2015
Адвокат от Димитровград обяви война на „Lafka” и фирма „Табак маркет”, която развива националната верига от търговски обекти в страната. Общинският съветник Тодор Ташев  настоява Община Димитровргад да се въведе пълна забрана за провеждане на хазартни игри на обществени места и във временно преместваеми обекти, каквито са шарените будки. Съветникът предлага промени в две общински наредби, които да ограничат хазартната дейност само и единствено в рамките на игрални заведения, позовавайки се изискванията на Закона за хазарта.

Според него т.нар. игри на късмета, които се наблюдават на специалните монитори по будките „Lafka”, са в пълно нарушение на българското законодателство. "Играе се на публични и обществени места по тротоари, паркове, площади, и емоцията при залаганията е явна дори за непълнолетни и малолетни лица. До павлионите „Lafka” обаче всеки има достъп и видимост за случващото се пред мониторите", категоричен е юристът. По думите му децата стават преки и неволни свидетели на хазартните страсти, а често и участници, отивайки да си купят дъвка от павлионите. 
"Закона за хазарта забранява хазартни игри в сгради и прилежащите им площи - публична държавна и общинска собственост, а тези преместваеми обекти са настанени върху имоти публична общинска собственост. За осъществуване на хазартна дейност закона иска нотариално заверено писмено съгласие на всички съсобственици на обекти. Не ми е известно Община Димитровград да е предоставяла писмено нотариално заверено съгласие за такава дейност", коментира Тодор Ташев.


Адвокат Тодор Ташев
Той настоява извършването на залог, на проследяване на избора на печеливш или на изплащане на печалбата, да става в закрити (визуално и слухово) помещения със стени, които да възпрепятстват емоциите при хазарта. "Временни преместваеми обекти с визия на щанд, със сигурност не са закрити заведения", категоричен е адвокатът. По думите му дори ТОТО пунктовете не отговарят напълно на изискванията, защото са с прозорци през които видимост имат всимки случайни минувачи.  
С предложените допълнения в общинската наредба №2 за опазване на обществения ред, адвокатът иска всички временно преместваеми обекти да се съгласуват през ОбС, за да се знае има ли лиценз или разрешение за хазартна дейност и кой го издал. "Нито ОбС, нито община Димитровград са давали разрешение за провеждането на хазартни игри с договора с „Табак маркет” за лафките. Такова има единствено за търговия с печатни издания и пакетирани храни, цигари и алкохол".
Димитровградския съветник твърди, че не е открил лиценз на "Табак маркет" в Държавната комисия по хазарта. "Възможно е да действат по силата на друг лиценз, не знам. Като чета закона всеки един обект трябва да е регистриран, в Димитровград не е така. Има достатъчно основания да се налагат глоби, но нямам обяснение защо не са глобени", коментира Ташев.
Според негови колеги прависти обаче, действащото законодателство за хазартната дейности напълно обслужва предлагането на хазарат по лафките. Дори и да бъдат приети от ОбС въпросните предложения, те не могат да се приложат реално, тъй като наредбата е подзаконов нормативен акт, и не стои над закона. В крайна сметка общината и „Табак маркет” ще стигнат до съда.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?