DGNEWS.EU

Ст. Димитров: Администрацията е в голямо лутане за приоритетите

Ст. Димитров: Администрацията е в голямо лутане за приоритетите
Oct 17
10:04 2013

- Г-н Димитров, продажбата на общинска собственост бе една от най-дискутираните теми на първото от новия политически сезон заседание на ОбС. Споделяте ли мнението, че ако общината сега продава имоти, след година-две ще й се наложи да купува?

- Първо да честитя създаването на новата медия на Димитровград dgnews.eu и да пожелая на нейните създатели обективно отразяване на обществения живот в общината.

Напротив това не беше най-важната тема. Продажбата на общинска собственост не е приоритет на Общинския съвет. Негов приоритет е да даде възможност за развитие на предприемачите и инвеститорите в общината. Забелязва се, че някои политически сили с взетите свои решения искат да спрат развитието на димитровградските фирми. А създаването на неконкурентна среда води до тяхното затваряне и съответно до загуба на работни места.

Виждате, че определени политически партии в ОбС подкрепят инвестициите на думи, а на практика, проследявайки начина по който гласуват, правят точно обратното. Опитват се да спрат всякаква инвестиционна политика.

Когато говорим за придобиване на собственост, тя може да се налага поради задоволяване на определени обществени нужди. Както с изграждането на детска градина и клуб на хората в неравностойно положение в село Крепост. В този конкретен случай покупката на собственост е най-евтино и най-изгодно. Общината няма свободни терени в центъра на селото, а стартирането и преминаването през всички процедури по построяването ще отнеме поне 3-4 години.


- Вие на какво мнение сте - да се продава само при необходимост или всичко което може, за да се закърпи бюджета?

- Бюджет не се „кърпи“ с продажба на собственост. Проблемът е в тези, които предлагат нереалистичен бюджет и съответно на тези, които са го приели – групите на БСП и ГЕРБ.


- Европейските средства обаче са сериозен източник на приходи за бюджета. Вие наскоро алармирахте, че селата в общината ще останат „бели петна” в следващия програмен период 2014-2020. Какво трябва да се случи, за да има адекватно финансиране?

- Това е въпрос на национална политика. За почти 4 години ГЕРБ не направиха допустими нашите села за инфраструктурните проекти, поставяйки капан на новото правителство. Сега Орешарски и кабинета трябва да направят промени в оперативните програми и то в движение, без да имат право и време на задълбочени анализи. Все пак важно е да има финансиране в определени сфери, за да се подобрява живота и извън общинския център.


- Необходимо ли е по-широко обществено обсъждане в ОбС за приоритетните проекти, които администрацията възнамерява да изпълнява и съответно финансира с евросредства, а и не само?

- Никой не разбира какви са основните приоритети на общинската администрация. За жалост и повечето общински съветници трудно разбираме действието или бездействието на администрацията. Свидетели сме на голямо лутане какво да се случи в общината – щяхме да разкриваме университет, щяхме да строим ледена пързалка, щяхме да инвестираме милиони в спортните бази, щяхме да имаме чиста вода за пиене в Меричлери, щяхме да ремонтираме улиците в квартал Черноконево, щяхме да строим старчески дом и много други неща. Много добри намерения на кмета, заявени пред медиите, но нито една стъпка за тяхното изпълнение от общинска администрация. Явно тя не чува какво иска да прави кмета, а как хората от общината да разберат кой приоритет ще се изпълнява.


- На последното заседание на ОбС имаше съветници, които са в зала, но не участват в гласуването на определени докладни. Как ще коментирате подобна практика?

- Правото на всеки един съветник е да гласува. Като наблюдаваме Народното събрание, където големи групи народни представители, предимно от ГЕРБ, не присъстват при провеждане на гласуване, може да се каже, че при нас такава игра напук няма. По-скоро то е инцидентно.


- Какви са шансовете болницата в Димитровград да има нов управител от тази зима? Разбрахме, че има кандидати заявили интерес...

- Кой ще е управителя не е маловажно. Но по-важно е каква ще здравната политика и ангажименти на НЗОК и Министерство на здравеопазването към МБАЛ „Света Екатерина“. Преди дни д-р Наков депозира в Общинския съвет доста притеснителна докладна, в която споделя за орязване на бюджета на болницата от РЗОК. Явно се връщаме във времената, в които доказвахме, че в Димитровград трябва да има болница. Болницата ни има капацитет да лекува и Димитровград има нужда именно от тази болница.

Вярно, кандидати за управител на МБАЛ „Св. Екатерина“ има, и то много.


- Каква е оценката ви за работата на двамата народни представители от Димитровград г-н Митрушев и г-жа Пенева?

- Не мога да изразя мнение засега. И двата са нови – и за политиката, и за Народното събрание. Но основната препоръка е да започнат да влизат в пленарна зала и ясно да отстояват интересите на Димитровград. Важни са резултатите, а не това кой може да кара колело и кой с кои министри си говори. При наводнението в кварталите Черноконево, Вулкан и Марийно, г-жа Пенева заяви, че е разговаряла с вътрешния министър Йовчев за помощи за пострадалите. Но не съм чул досега някой да е получил материална, финансова или в натура такава. Може би им трябва още време.

И на двамата пожелавам да останат в историята като личности, помогнали на този град.      

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?