DGNEWS.EU

Делото "Лафка" стигна до Върховния административен съд

Делото "Лафка" стигна до Върховния административен съд
Aug 31
15:21 2015
Делото срещу въведените ограничения за хазарт на открито в Димитровград, известно като "Делото Лафка", отива във Върховен административен съд. До разглеждането му от най-висша съдена инстанция, се стигна след като Хасковския административен съд отхвърли приети от ОбС -Димитровград промени в две наредби. С тях се въведоха нови изисквания към хазартна дейност и временните преместваеми обекти, където се развива тя, но областният управител Добри Беливанов ги оспори. 

Повод за налагане на ограничения от местната власт бе една от хазартите игри по лафките, която се проследява на монитори публично. Мотивът бе, че този род залаганията на обществени места са достъпни до малолетни и непълнолетни деца, и така се "зарибяват" по хазарт, което е недопустимо. Административните магистрати в Хасково са обявили за нищожно решението на местния парламент и са отхвърлили почти всички текстове, отнасящи се до приетите изменения в наредбите. Припомняме, че за това настояваха от фирма "Табак маркет", развиваща веригата лафки в страната. 
"Общинският съвет недопустимо си е позволил да навлезе в сферата на частно-правните договорни отношения, предвиждайки основания за прекратяване на договори за наем. Последното поставя в неизгодно положение наемателите – страни по договори с Община Димитровград, по отношение на които в самия наемен договор не е предвидено подобно основание за прекратяването му... Целта явно е насочена към прекратяване на договорните отношения между това дружество и Община Димитровград. При наличните по делото доказателства става ясно, че тази цел може да бъде постигната по друг начин и това зависи изцяло от волята на Община Димитровград като наемодател, но не и чрез предприетите промени, които не съответстват на нормативни актове от по-висока степен и са незаконосъобразни", посочва в решението си ХАС.
В него се казва още, че ОбС на първо място е обвързал извършването на хазартна дейност с разрешителен режим, което е в пълно противоречие със Закона за хазарта, въвеждащ лицензионен такъв. Другото което магистратите не са възприели заради неясноти, е налагането на принудителна административна мярка от ОбС като затваряне и запечатване на търговски обект при констатирано нарушение на общинските наредби.
В решението е посочено, че единствената законосъобразна разпоредба от приетите е тази, забраняваща продажбата на тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст, която е в синхрон със забраната, въведена с чл.5б от Закона за закрила на детето. В край на сметка съдът е осъдил ОбС да заплати на „Табак Маркет”, направените по делото разноски в размер 500 лева.
Хасковският административен съд не е разчел правилно представените по делото доказателства, затова на правно основание делото ще се гледа във ВАС, коментираха пред dgnews.eu местни законодатели.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?