DGNEWS.EU

Съветници: Опорочиха и принизиха националната награда "Пеньо Пенев"

Съветници: Опорочиха и принизиха националната награда "Пеньо Пенев"
Apr 08
09:55 2016

Националната литературна награда "Пеньо Пенев" бе опорочена и принизена с избора на димитровградския поет и директор на бибилиотеката Петко Каневски за неин носител. Това становище изразиха на пресконференция вчера общинските съветници от "Да за Димитровград". "За съжаление явно се дават награди за това, че работиш в общинска институция. Да, тя е с обществено значение, но е общинска. Не бива тази свята награда да се дава затова, че заемаш ръководни позиции. Дано следващата награда бъде наистина за поезия, а не за 1 000 евро", заяви Стефан Димитров. По думите му комисията, избрала новия носител, е променила на своя глава критериите, изземвайки функциите на общинския съвет. 

"Националната награда е учредена не за местни автори, а за български писатели. Така е било в годините назад. Присъждането й на димитровградски творци един вид принизява наградата, а човек остава с усещането, че има нещо нагласено, което я опорочава. Видях авторитетни хора в журито, изслушах дадената от тях пресконференция, и в един момент се притесних дали човекът, спечелил наградата е трябвало да я получи. От мотивите на комисията стана ясно, че Петко Каневски получава наградата, защото е директор на библиотеката и дълги години е бил на ръководна позиция в културата в Община Димитровград. Ако за това се дава наградата - да, но това не е награда за поезия", коментира Стефан Димитров. Като смущаващ пример той посочи факта, че член на комисията е трябвало да оценява номинациите, на база две стихотворения, дадени му в последния момент.

Това по думите му показва, че нещата се предрешават. Димитров дори прогнозира, че следващият носител на националната Пеньова награда ще бъде друг димитровградчанин - Атанас Капралов. Припомняме, че сега той остана втори след фаворита на комисията Петко Каневски. 

Заформилият се скандал около наградата коментира и кметът Иво Димов. "Никога не съм си позволявал да се меся в работата на комисии, назначени с моя заповед. В тази, която определи тазгодишния лауреат присъстваха личности и имена, достатъчно познати в литературните среди и не върви кметът да дава ъкъл на такива хора. Така са решили, така са преценили, за добро или лошо, угодно или неугодно някого. Недоволни винаги ще има", коментира градоначалникът.

На въпрос на dgnews.eu не е ли смущаващо, че член на комисията бе определен за носител на специалната награда за поезия, учредена от общината миналата година, кметът заяви: "Смущаващо, не смущаващо, не ме карайте да отменямам решението на комисята, защото няма да бъде никак правилно. Мисля че това е несериозно". 

Според Иво Димов занапред в комисията е редно да има представител и на общинска админстрация. Припомняме, че първи подобна идея лансира председателят на тазгодишното жури Иван Грантски. Според кмета при 7 човека комисия 1 глас нямало да промени нищо. Той бе категоричен, че в статута за присъждане на наградата има много неща, които трябва да се пипнат. "Това е робата на общинските съветници. Техният ангажимент не само да идват на заседания, а да имат и законодателна инициатива", коментира още Димов.

Припомняме, че от учредяването й досега 24 български поети са носители на националната награда "Пеньо Пенев". Сред тях са Дамян Дамянов (1970г.), Евтим Евтимов (1972г.), Любомир Левчев (1984г.), Стефан Цанев (1988г.), Валери Петров (1990г.), Христо Фотев (1994г.), Павел Матев (1998г.), Ивайло Балабанов (2009г.) и др.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?