DGNEWS.EU

Димитровградчани представят 6 филма на престижни фестивали

Димитровградчани представят 6 филма на престижни фестивали
Валери Добрев
Jun 13
14:00 2016

Шест кратки некомерсиални филма ще представят на престижните фестивали в Попово и Шумен димитровградчаните Валери Добрев и Димитър Димитър. 

В Националния фестивал на алтернативното кино в Попово на 17 юни , един от основателите на димитровградския киноклуб Валери Добрев ще представи 4 свои любителски документални продукции. Първата лента "Бай Страдиварий" се разказва за нашенския цигулар Николай Запрянов, а втората - "Неделни подпури" показва известния димитровградски пазар. Третият филм засяга една поема, за която се твърди че е написана от Пеньо Пенев, а в четвъртата - "Писмо" главен герой е димитровградския журналист Димитър Димитров. 

Четирите филма в допълнение с още един за скобелевската жп гара - "Престой", Другаря Добрев ще се представи и на VII Межународния фестивал на любителските исторически филми, който ще се проведе от 24 до 26 юни в Шумен.  

На кинофорума свой дебют като режисьор ще направи и Димитър Димитров, който е автор на "Хаджълък по Хасковски" и "Живот между "сол" и "ми"". Последният филм е биографична продукция за световноизвестната цигуларка проф. Недялка Симеонова от Хасково. Филмът е в две части и разказва за живота и творчеството на именитата музикантка от 20-те години на миналия век, която е първата българка с концерт в Карнеги Хол.

Зад камерата на двата филма режисирани от Димитров е опитният оператор Янко Найденов, а монтажист е Георги Колешев.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?