DGNEWS.EU

Общината влиза в ръководството на волейболен клуб "Раковски"?

Общината влиза в ръководството на волейболен клуб "Раковски"?
Петър Ташев и кмета Иво Димов в средата на женския тим по волейбол
Jun 28
18:25 2016

Община Димитровград да влезе като член във волейболен клуб "Раковски", ще решават на редовното си заседание на 30 юни общинските съветници. Предложението за включване  в частното сдружение с нестопанска цел идва от кмета Иво Димов. Асоциирането на общината ще стане при условията и реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и устава на сдружението. Димов предлага общината да се представлява в Общото събрание на сдружението от заместник кмета Светослав Стойков, който да стане член в Управителния съвет. 

В докладната си кметът посочва, че клубът развива дейност от 2003 г., като на следващата е приет за редовен член на Българската федерация по волейбол. В него се подготвят и тренират около 100 деца от града във всички възрастови групи, предимно в женското направление. Отборите участват в държавни първенства организирани от федерацията, а от сезон 2015/2016 г. клубът участва и в Националната волейболна лига при жените. 

В последните 3 години общината подпомага дейността на клуба с финансови средства, определени от общинския съвет, като в общинския бюджет за 201 г. са предвидени значителни по размер средства. Припомняме, че волейболният клуб "Раковски" получи най-голямо финансиране тази година в сравнение с останалите лицензирани спортни клубове в общината, като общият размер на общинските средства бе около 90 000 лв. 

Наша проверка в публичния регистър на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза показа, че в Управителния съвет на сдружението са Антон Иванов Тончев, Васко Добрев Грудев и Петър Колев Ташев, който е общински съветник в местния парламент от партия ГЕРБ, издигнала за кмет и Иво Димов. Преди време колегата му в ОбС Стефан Димитров от коалиция "Да за Димитровград" бе заявил публично: "Нямам нищо против г-н Петър Ташев да получава допълнително пари от общината за собствения си, частен волейболен клуб, но интересно ми защо никой не пита: Това конфликт на интереси ли е?"

Последният доклад за дейността на сдружение ВК "Раковски" поместен на сайта на Министерство на правосъдието е от 2011 г. В него се посочва, че същата година клубът е похарчил 14 669 лв., или с 9 лв. повече от приходите си. В документа се казва, че към 31 декември 2011 г. сдружението по счетоводен баланс има парични средства 40 лв. и още толкова в резерв.

В настоящата си докладна кметът не посочва конкретни мотиви, но изтъква че за развитието на волейбола е редно и целесъобразно общината да бъде пряко ангажирана с дейността на клуба като стане член. Иво Димов дори дава пример, че аналогично общината има участие и свои представители във ФК "Димитровград 1947". 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?