DGNEWS.EU

ГДБОП и НАП с мащабна акция на пазара в Димитровград, проверяват всички търговци

ГДБОП и НАП с мащабна акция на пазара в Димитровград, проверяват всички търговци
Nov 18
14:47 2016

Всички търговци на Неделния пазар в Димитровград ще бъдат проверявани в рамките на мащабната операция на НАП, ГДБОП и МВР, стартирала тази нощ на тържището, съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Операцията се ръководи от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП. 

Акцията започна изненадващо за търговците рано тази сутрин и голяма част от търговските обекти останаха заключени. В зависимост от поведението на търговците, проверките ще продължат и в следващите дни и седмици. За спазване на данъчното и осигурително законодателство и произхода на стоките, главно от от Китай и Турция, основно ще следят проверяващите, следиха днес служителите на ГДБОП, Икономическа и охранителна полиция и НАП. 

В ранните часове  днес са извършени над 40 проверки на търговци на пазара в Димитровград. Сред най-сериозните констатирани нарушения са липсата на фискални устройства в четири от обектите; и неиздаване на касови бележки в два случая и несъответствие на касовата наличност с фискалния отчетв един търговски обект. Установени са и стоки от защитени търговски марки, като в един от случаите е образувано досъдебно производство.  

Акцията е продължение на започналите по-рано през годината наблюдения и проверки на вносителите на стоки от Китай и Турция. По данни на НАП само за два месеца след началото на контролните мерки основните фирми, занимаващи се с внос на стоки от Китай и Турция, са увеличили платения от тях данък върху добавената стойност с близо 600 000 лв. 

7 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?