DGNEWS.EU

Иво Димов: Хората не ги интересува кой е начело в София, а нещата да се случват по места

Иво Димов: Хората не ги интересува кой е начело в София, а нещата да се случват по места
Feb 14
15:24 2017

-Г-н Димов, много обществено недоволство предизвика снегопочистването в общината, от което и вие не останахте доволен. Какви бяха пречките?

-Като метеорологични условия тази зима бе изключително тежка. Големите количества сняг с продължително ниските температури, попречиха да се извърши качествено услугата, така както всички желаем. Няма община, която при тези условия да успее за два-три дни да разчисти града. При 60-70 см покривка по второстепенните улици единственото решение бе да се товари и извозва снега. Техническа възможност да се обработват улиците, по които от двете страни има паркирали коли нямаше. В развитите страни използват съвременни методи, които дават възможност превантивно да не се натрупват големи количества сняг, но това е много скъпо удоволствие, поне 6-7- пъти по-скъпо от лугата, която използваме, и на този етап не можем да си го позволим.

Благодаря на всички ангажирани повече от месец в целия процес по снегопочистването, и лично на Атанас Стефанов от „Нео-Титан”, който ръководеше организацията и хората, които денонощно се опитваха да направят всичко по силите си. Те проявиха професионализъм и се опитаха да бъдат адекватни, но въпреки това желания ефект не бе постигнат. Предстои да представим обстоен анализ за изминалия месец пред медиите с конкретни данни от протоколите, какви количества сол и пясък са разходвани, и каква е общата сума.

- Снегът отвори дупки по улиците. Къде предвиждате ремонти напролет и кои участъци са предвидени за цялостно асфалтиране тази година?

-В началото на март стартираме временно закърпване на компрометираните  участъци по уличната мрежа, които ще ремонтираме основно през май. Тази година цялостно ще се асфалтира на отсечката по бул. „Г. Раковски” между улиците „Цар Борис І” и „Св. Св. Кирил и Методий”. Това ще наложи временно затваряне на участъка, тъй като се предвижда и подмяна на главния водопровод. От началото на мандата си държа, когато правим нещо да го правим като трябва, за да няма последващи аварии и разкопаване по вече асфалтирани участъци. Ремонтът по „Раковски” се предприема и във връзка с проекта за централна градска част, за да може когато той приключи, от двете страни на бул. „България” да имаме подобрена инфраструктура. Цялостно асфалтиране ще има на част по бул. „Хр. Ботев”.

-Ще стартира ли най-после ремонта на пътя Чирпан – Симеоновград, който е важен за три квартала на Димитровград?

-Преди да бъде уволнен председателя на УС на АПИ Дончо Атанасов, получих уверение, че следващия месец ще стартира процедурата по избор на изпълнители за ремонта на пътя, който е разделен на три лота. Проектът е готов и съгласуван на всички нива, включително с пет общини, част е от индикативния списък на ОПРР. Имаме и решение на ОбС за ремонт на определени отсечки, които са наш ангажимент. Доста усилия ми коства да убедя АПИ, че е крайно необходимо този републикански път да бъде рехабилитиран.Искрено се надявам служебното или новото правителство да стартира по-бързо процедурата, за да започне ремонта тази година. Дълбоко се съмнявам , че до изборите ще бъде предприето нещо, но ако и след изборите не се случи, съм готов на крайни действия. Веднъж завинаги трябва да се разбере, че когато местната власт си свърши работата и очаква нещо адекватно от държавата, то трябва да се случи.  Искрено се надявам политиката от последните две години да се помага на община Димитровград, да се запази и след парламентарните избори.

-Бюджетът на общината за 2017 г. бе приет, въпреки критиките че не е амбициозен и оставя на заден план малките населени места. Кои са приоритетите заложени в него?

-Очаквах по смислени дебати в ОбС по финансовата рамка. Бюджетът е балансиран спрямо желанията и възможностите, които има общината. Приоритет в него са образованието, социалните дейности, здравеопазването, регулярното изплащане не възнагражденията на заетите в тези сектори, и изпълнението на капиталовата програма.   

-На каква сума възлиза инвестиционната програма на общината тази година и в какво ще се вложат средствата?

-Общата стойност на програмата е 12,5 млн. лева, от които 7,5 млн. лв. европейски средства, 3,9 млн.лв. държавно финансиране,а останалото е общински средства. Няколко са важните проекти, които ще изпълняваме тази година. Първият е за централна градска част. Много хора се питаха защо той стартира преди Нова година, но изискванията на програмата са след избор на изпълнител в определен срок да се направи първа копка и да се стартират дейностите.

Вторият проект е за ремонта на дворовете и подновяване материалната база на  шестте училища в Димитровград. Там залагаме на визията на директорите за развитие на определени видове спорт и на потребностите, които са строго специфични за всяко училище. Надявам се да няма обжалвания на процедурите и да стартираме своевременно, за да може през септември месец да имаме обновена образователна инфраструктура.

Ремонтът на спортна зала „Младост” е другият важен проект, който до средата на годината трябва да приключи. Предвид че Димитровград няма друга алтернатива, тя ще се ползва не само за спорт, но и за различни културни събития и големи концерти. Залата не е ремонтирана повече от 40 години, състоянието й бе окаяно и ремонтът бе наложителен. Благодаря на правителството на Бойко Борисов за отпуснатите 3 млн. лв. без които ремонтът нямаше как да се случи. Вероятно европейските средства няма да стигнат за всичко, но ще финансираме със собствени средства, за да може Димитровград да има съвременна зала. Целта е да постигнем максимален комфорт всеки сезон на годината.

-Социалната политика на общината бе оценена високо през 2016 г. Какво развитие на социалните услуги предстои?

-Предвиждаме изграждането на център за настаняване от семеен тип за възрастни хора. В момента Министерството на труда и социалната политика изготвя карта за допустимите бенефициенти по социалната програма и е много важно Димитровград да попадне в нея, за да може да кандидатстваме. Имах уверението че това ще стане, но с идване на служебно правителство всичко започва от нулата. Продължаваме да търсим начини, защото ако не попаднем в картата на социалните услуги няма да може да осъществим проекта.

Обмисляме разширение на капацитета на домашния социален патронаж. Искам специално да благодаря на работещите в тази дейност. На фона на заплатите и труда, който полагат, те наистина правят много за ежедневното обслужване и осигуряване на топъл обяд на 250 души. Плановете ни са свързани с това да направим нова кухня и да осигурим допълнително два автомобила, което ще ни позволи да обслужваме над 500 човека. Това ще е от изключителна полза за хората.

-След като държавата върна на общината бившето хандбално игрище, планувате ли решаване на проблема за „Бабин” пазар?

-Зеленчуковият пазар е сред затлачваните от последните 20 години проблеми, които от началото на мандата, малко по малко се опитваме да решаваме кардинално. Като проект пазарът е тотално сгрешен, но е заварено положение. Идеята е да започнем проектиране за преместване на зеленчуковия пазар на тази площадка, където да изградим съвременна конструкция да е топло и уютно за производителите и търговците, и да има подходяща инфраструктура. На този етап не мога да кажа колко маси ще бъдат разположени, но ще направим всичко възможно да са достатъчно. Теренът е 1,3 декара  и проектантите ще кажат дали е възможно идеята да се осъществи. Сегашната огромна метална конструкция трябва да бъде съборена и улицата да бъде освободена и проходима за автомобили. В зависимост дали ще е еднопосочна или двупосочна, има и вариант за обособяване на места за паркиране.

-Привлякохте чуждестранни инвестиции за милиони, предстои разкриването на хиляди нови работни места. Липсата на кадри и ниските трудови възнаграждения могат ли да се окажат спънка за икономическия подем на общината?

-Няма как да има успешен бизнес без подготвени кадри, а в последните години България бълва масово икономисти и юристи и в много по-малка степен технически специалисти, каквито са нужни за бизнеса. Затова през декември м.г. изпратихме писма до четири технически университета – софийския, русенския, габровския и варненския, с желанието да си партнираме, но само от Варна се отзоваха. Предстои ни дълъг път, защото това е сложен процес, но вече направихме първата стъпка. Дълго време се говори и за прехвърляне на професионалните гимназии към общините, но кога ще стане това не е ясно. Те са на подчинение на МОН и тук се къса връзката с местната власт и общините, които са много по-гъвкави спрямо нуждите на бизнеса и по ясно могат да задават насоките за професионалното ориентиране и образование.

Трябва да подчертая, че ефектът от чуждестранните инвестициите реално ще се усети в следващите години, няма как това да стане за една -две. Пазарът на труда в региона ще се промени, когато новите заводи заработят на пълни мощности. Ако работодателите искат качествени хора и изпълнение на производствените си планове и ангажименти по договор, те ще трябва да дават и по-високи заплати. За много хора заплащането, което се предлага сега, е ниско. Смятам че компаниите в региона тепърва ще се конкурират, което ще доведе до по-високи доходи за хората. Такива тенденции се очертават в следващите години. Виждаме в стартиралата предизборна кампания, че партиите се обединяват в заявките си за драстично увеличаване и на минималната, и на средната работна заплата в страната. Говори се за нива на минимална заплата от 650 лв. и около 1500 лв. за средната работна заплата за страната. Това няма как да не се отрази върху работодателите и бизнеса.

-В тази връзка как гледате на предложението за 800 лв. минимална заплата на служителите в общинските структури?

-Това е популизъм. Аз не взех отношение по изявлението, защото за мен това е несериозно. Все едно аз да предложа на въпросния господин, да направи минималната работна заплата в „Неохим” 2000 лв., тъй като хората там работят в по-трудни условия отколкото в общината. Говоря за популизъм, защото въпросния господин като представител на КРИБ не взе отношение, когато бойкотираха преговорите за увеличение на минималната работна заплата на 460 лв. от 1 януари. Видя се че бизнеса не иска по-високи заплати. Средната брутна работна заплата на заетите в общинска администрация за последните няколко години бе увеличена с над 100 лв. и сега надхвърля 700 лв.

-Явно реализацията на големите проекти в общината в голяма степен зависи от това кой ще поеме властта след изборите?  

-Надявам се който и да е, да не поминава с лека ръка Димитровград. Не крия, че за всичко което съм настоявал като кмет в предходните години беше изпълнено. На последното заседание на Министерски съвет две от точките бяха свързани с Димитровград; преди Нова година бяха отпуснати 3 млн. лв. за ремонта на спортната залата; миналата година получихме и 1,2 млн. лв. за ремонти. Това е в полза на димитровградчани, защото с тези средства се решават натрупани проблеми на Димитровград. Лошо е, че до сформиране на ново правителството държавата е в безтегловност и ние не можем да придвижим реализирането на политиките, които сме обещали. И на служебното, и на новото правителство му трябва време. А това води до проблеми в местната власт. Хората не ги интересува кой стои начело в София, а това нещата да се случват там, където живеят. 

3 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?