DGNEWS.EU

Христина Богданова: Не е важно кой е предал Левски. Важното е днес ние да не го предадем

Христина Богданова: Не е важно кой е предал Левски. Важното е днес ние да не го предадем
Христина Богданова. Снимка: авторът
Jul 25
16:26 2017

Христина Богданова се чувства благословена от съдбата като една от 28-те живи родственици на Васил Левски. Нейният род води началото си от племенницата на Апостола - Елена, която е била една от трите дъщери на неговата сестра Яна. На 22 юли пра-пра племенницата на Дякона взе участие в честването на 180-годишнина от неговото рождение в село Ябълково, организирано от НЧ „Васил Левски 1871” и Община Димитровград. Потомката на великия българин, превърнал се в национална светиня, отговори на няколко наши въпроса.

-Г-жо Богданова, за пръв път ли идвате в Ябълково?

-Идвам за пръв път в Ябълково и въобще в региона. Много съм впечатлена. За мен поканата да гостувам тук беше възможност да се докосна до една част от България, която досега не познавах.

-Гостувате ли по други места, където е бил Васил Левски?

-Да, много. През последните 7-8 години това е част от живота ми. Пътувам много. Не само до местата където той е ходил, но и до такива, в които днес живеят хора, за които българщината, свободата и самочувствието ни като народ имат значение. Места, където българи искрено носят в сърцата си идеите и спомена за Левски.

-Казахте, че има още потомци на Васил Левски, държите ли връзка с тях?

-Да, най-редовно. От време на време правим родови срещи, последната такава беше на 24 юни. Гордея се с това, че рода на Левски от неговите родители през неговите братя, сестри и племенници, през всички поколения до днес, са едни наистина читави хора.

-В последно време много българи се обявяват за националисти и патриоти. Смятате ли, че спазват заветите и идеалите на Апостола?

-Доста се злоупотребява с идеята за патриотизъм и националната принадлежност. Левски е бил изключително вярващ човек. Вярвал е в Бог, вярвал е в живота, вярвал е в човека. Животът предполага да проявяваме уважение към себе си и другите. Да приемаме различията като начин да живеем по-добре, а не като пречка. Той е изповядвал неща като да имаме куража да отстояваме позициите си, да не допускаме несправедливост спрямо други човешки същества под никаква форма, независимо от етническата принадлежност. Емблематична е неговата фраза: "Всички по тази земя ще бъдем равни, стига да спазваме законите!". Тоест, условието да живеем добре по тези земи не е етническата принадлежност, а това как се отнасяме към държавата си и какво прави всеки един за нея. Разбира се спрямо силите си. Не може всички да бъдем с мащаба на Левски, но ако всеки един от нас, се опитва да живее смирено по начина по който той е живял, мисля че България би била едно прекрасно място за живеене.

-Имаше спорове относно предателството на Левски, какво пазите във вашата родова памет за това?

-В съхраненото в рода ни още от онези години фигурира едно име за предател на Левски, това на поп Кръстьо. През 1874 година братът на Левски - Петър решава да отмъсти за предателството. С благословията на своя вуйчо Генчо и първи братовчед Васил Караиванов, един от най-верните съратници на Апостола, заминава за Ловеч, за да убие поп Кръстьо. Членовете на революционния комитет обаче вземат решение да го оставят да живее, за да го накаже съвестта му. Знам, че има много теории за предателството, но има и много данни, които насочват към идеята, че поп Кръстьо е предателят. Според мен, много по-важно е как днес да не предадем Левски. Ако живеем по начина, по който той ни показа че може - с кураж, категоричност, последователност, устрем и достойнство - мисля, че няма да го предадем.

-Левски се възприема и като свръхестествен образ, а извън своите подвизи, той е бил обикновен човек. Как го възприемате вие?

-Това е много сложно. Всъщност като човек. Защото в историите, които пазим в рода ни ще видите, че той е бил един обикновен човек. Притежавал е необикновени качества, но е имал своите колебания, опасения и търсения така, че да стане този голям национален герой. Ние в рода пазим историята за човека Левски, за неговите взаимоотношения в дома му и как е тръгнал неговият път от мъничкото дете през юношата до зрелият мъж. Аз лично съм на мнение, че за да разберем онзи голям герой Васил Левски, е хубаво да започнем да опознаваме човека Васил Кунчев.

Интервю на Николай Добрев

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?