DGNEWS.EU

Кметът на Димитровград иска преразглеждане на стандартите за социални услуги

Кметът на Димитровград иска преразглеждане на стандартите за социални услуги
Иво Димов, кмет на община Димитровград
Sep 26
18:00 2017

Министерството на труда и социалната политика да преразгледа стандартите за социалните услуги, настоя кметът на Димитровград Иво Димов на днешния форум „Актуално в социалната сфера”. „Вие сте наясно колко много социални услуги дофинансират общините. Много е хубаво за мен и за града да имаме повече социални услуги, но когато става въпрос за вменяване на отговорности и за допълнителни средства, които ние кметовете трябва да заделим, е важно нещата да се прецизират”, обърна се той към зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова.

По думите на Димов, който в момента е зам.-председател на УС на НСРОБ, Сдружението трябва да изработи разчети, за да се види кои социални услуги дърпат най-много средства от ресурса на общините. „За да може МТСП да преразгледа разчетите и ако не за този бюджет, то следващата година да поделим отговорностите за финансиране с държавата. Обикновено на общините се вменява всичко, без необходимия финансов ресурс и предвид ограничените средства, вече трябва да сме магьосници, за да балансираме всички плащания”, категоричен  бе димитровградския кмет.

В момента се изпълнява проект на МТСП „Нови стандарти на социалните услуги”, коментира зам.-министър Росица Димитрова. Тя се съгласи, че трябва да се върви в посока остойностяване на всяка една дейност почасово от съответния специалист към съответната целева група. Идеята е още когато се разкрива дадена социална услуга да се знаят лицата, които се приемат от каква външна подкрепа се нуждаят и по колко часа в денонощието.

По думите на Димитрова, кметовете трябва да планират по-висок капацитет при разкриване на социални услуги. „Когато говорим за пълнолетни лица, трябва да имаме предвид по висок брой потребители, а не капацитет от порядъка на 14-15 потребители в центровете или 8-9 в защитените жилища. Разбира се, няма да правим големи институции, но именно сега е времето да говорим конструктивно и споделено по проблемите, за да направим такива социални услуги, които да са в интерес на потребителите, но да не са в голяма тежест на доставчиците”, заяви Димитрова.

Припомняме, че Димитровград е сред водещите общини в страната които предоставят над 10 социални услуги, а в момента се работи по нови 6 социални проекта и по разкриването на 3 нови социални услуги.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?