DGNEWS.EU

Трима мъченици се считат за Свети Валентин

Трима мъченици се считат за Свети Валентин
Feb 14
09:06 2018

Трима мъченици, наречени Валентин се считат за светеца, който се почита днес. Те са записани под датата 14 февруари в Католическата енциклопедия от 1908 г. Това са римски свещеник и епископът на Интермамна (днешния италиански град Терни), понесли мъченичество през втората половина на 3 век и погребани на различни места по пътя Виа Фламиния, както и мъченик в Африка, за когото не се знае почти нищо.

Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ. Според легендата светецът тайно помогнал за уреждането на женитби на римски войници, тъй като император Клавдий II бил наложил забрана. Задържан в тъмница, вечерта преди изтезанията му до смърт за това, че е християнин, той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря си, в което пишело „От твоя Валентин“.

За първи път празникът Свети Валентин е обявен за честване на 14 февруари от папа Геласий I около 494 г. През 19 век мощите на светеца са били дарени от папа Григорий XVI на дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия, която после станала често посещавана.

Предполага се, че празникът на свети Валентин е свързван с древноримския празник на любовта луперкалии, който се празнува на 15 февруари. Първата регистрирана асоциация на Свети Валентин с романтичната любов датира едва от 14 век в Англия и Франция. Тогава хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажвали и всяка птица идва и избира свой другар.

По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги валентинки. В САЩ първите масово произведени валентинки са фабрикувани и продадени през 40-те години на 19 век от Естер Хауланд.

През 1969 г., като част от по-голям опит да намали броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахнала празника на Свети Валентин от официалния си календар. Влюбени обаче продължават да тачат светеца, считайки го за пазител и закрилник на тяхната любов. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?