DGNEWS.EU

Димитровградчани с интригуваща история за любовта

Димитровградчани с интригуваща история за любовта
Ганка и Трендафил са влюбени и до днес.
Feb 14
12:14 2018

Димитровградчаните Ганка Георгиева и Трендафил Хасърлиев имат една от най-интригуващите истории за силата на любовта. Тяхната е минала през изпитанието на времето, дългите раздели и обществени схващания за сключилите втори брак в онези първи демократични години. Благодарение на нея влюбеното семейство устоява на всичко до днес. Месец февруари за тях е най-специалният. Снощи семейството отпразнува своята предстояща годишнина от сватбата, рожденият ден на Ганка и празника Св. Валентин. Семейното тържеството в ресторант „Голд лейбъл” уважиха близо 70 техни приятели.

Любовта им пламва, когато Ганка е на 38 години, преживяла труден развод, работеща като главен счетоводител в Община Димитровград, грижеща се за двете си дъщери. Фил, както му казват приятелите, е току що завърнал с големи надежди в родината, след дълги години емигранство. Той е роден в Харманли, но от 9-годишен живее в Димитровград. Напуска България през 1970 година. 23-годишен преминава нелегално границата със двама свои приятели, бягащи от тогавашната диктатура. „Ние бяхме свободомислещи, доста напредничави за времето и задавахме неудобни въпроси на управата. Държавна сигурност ни преследва, арестува, малтретира. За нас нямаше живот тук, бъдеще нямаше, нямахме избор”, споделя днес Хасърлиев. Първоначално той живее и работи в Австрия, обикаля цяла Европа, след което заминава за далечния континент, без намерение да остава. „Добре е младите да видят свят, да видят как живеят останалите хора, да вземат най-доброто от това и да се завърнат в България”, казва днес Трендафил.

Двамата с Ганка се запознават на 2 април 1994 година, скоро след неговото завръщане в България. Запознанството им не е случайно, а организирано от техните сестра и брат. Но още преди да ги представят на уговорената среща един на друг, магията се случва, когато погледите им се срещат. Следва 8-годишна връзка, през която Фил непрекъснато пътува, разкъсван между работата си на юрист в Австралия и любовта си в България. Двамата решават да се установят на далечния континент, защото той е разораван от действителността у нас. В името на любовта Ганка научава английски език, напуска чиновническата си служба в общината и тръгва с него. Учи в Австралия, след което започва работа, въпреки възможностите на Фил да издържа нея и децата й. Заради неуморния си дух и енергичен темперамент тя избира да работи, вместо да се посвети на отглеждането на децата. „Той се посвети на нас, беше основата, върху която ние започнахме да градим”, казва за съпруга си Ганка.  

На 25 февруари 2002 г. те сключват граждански брак в град Пърт, Западна Австралия. Те живеят общо 11 години в Австралия. Преди три години семейството окончателно се прибира в Димитровград.

„Времето поставя на изпитание и дава втори шанс. Като поправителен изпит. Ние двамата го издържахме. Връзката ни бе сред одумваните, хората приказваха, клюките не можеш да ги спреш, много пъти съм плакала, защото до мен са стигали такива лъжи. Беше трудно време”, споделя Ганка. Тя и Фил са категорични, че успешен брак се гради с доверие, уважение, с малко любов и много компромиси.

„Любовта е една опасна игра на огън. Внимавай да не обидиш първата, защото втората ще те убие. Любовта е магията, по която не се питаш какво вземаш и какво даваш, какво губиш и какво печелиш. Магия, при която всяко нещо променя смисъла си. Мъката става радост, страданието – щастие, а безразсъдството – геройство!”, казва Ганка.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?