DGNEWS.EU

КДК представя документална изложба за полски герой

КДК представя документална изложба за полски герой
Feb 14
15:15 2018

Документална фотоизложба за националния полски герой Тадеуш Кошчушко (1746 – 1817) ще представи на 16 февруари Клуба на дейците на културата в Димитровград. Официално експозицията ще бъда открита от 17:30 часа в изложбена зала "Асен Крайшников". Документалната изложба е дело от Музея за история на Краков и тамошния Комитет на Хълма на Кошчушко. Гостуването й в Димитровград е със съдействието на Полския културен институт, Общината и Акустично джаз трио - Димитровград.

Тадеуш Кошчушко е участник в извоюването на независимостта на Съединените американски щати и почетен гражданин на Франция от времето на Великата френска революция. Той е сред най-известните поляци както в родината си, така и в света. Животът и делото му съвпадат с една от най-бурните епохи не само в историята на полската държава, но и в историята на Европа и на Северна Америка. Кошчушко взима участие в създаването на САЩ и във Френската революция. Той е образец на патриот и символ на свободата, който се радва на голяма слава в американската и в европейската традиция.

Изложбата се състои от 24 табла, като представят подробна хронология на дейността на Тадеуш Кошчушко, участието му във войната на САЩ срещу англичаните, командването на въстаническите сили по време на въстанието срещу поредната подялба на Полша от Русия и Прусия, когато става и водач на своя народ. Експозицията гостува по повод 200-годишнината от смъртта на националния герой и стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?