DGNEWS.EU

Създават скаутско движение в Димитровград

Създават скаутско движение в Димитровград
Снимки: Клуб по пешеходен туризъм към ТД "Хеброс" - Димитровград
Mar 08
15:24 2018

Амбицията да създаде скаутско движение в Димитровград има тукашното туристическо дружество „Хеброс”. Инициативата ще се провежда във взаимодействие с училищата в общината и с Детския и младежки център в града, който от тази година откри и първия скаут клуб. Идеята е младите хора да се възпитават в любов към природата, в патриотизъм и родолюбие, да опознаят природните красоти на България, да спортуват и да бъдат обучени в основни познания за оцеляване в планината и др.

Инициативата ще се реализира и съгласно приетата общинска програма за развитие на спорта до 2020 година. В тази връзка ръководството на ТД „Хеброс” вече започва разговори с директорите на училища за сформиране на скаут групи по училища, съобщи общинският съветник и член на управителния съвет на дрежеството Коста Костов. Идеята е учениците да бъдат обучавани от специалисти в дисциплината „туристическо ориентиране”, а към дружеството да бъде учреден такъв клуб. От дружеството имат амбиция да разгърнат дейности и в други направления като воден туризъм, туристическо ориентиране, алпинизъм, велосипеден туризъм и др.

Намерението ни е да работим активно с децата и цялата димитровградска общественост и да възродим дейността на туристическо дружество „Хеброс”, което миналата година навърши 60 години, коментира Костов. Той посочи, че димитровградското дружеството работи в тясна връзка с Българския туристически съюз. В момента ядрото на дружеството са клубовете на туристите ветерани, в който членуват около 90 човека и 70-те членове на клуба по пешеходен туризъм. Те провеждат основната дейност на дружеството като всеки месец правят излети и походи съгласно приетия годишен календарен план. Всеки от маршрутите е с определено ниво трудност.

Разгръщането на дейността на ТД”Хеброс” ще позволи цели семейства от Димитровград да се включват в организираните походи и излети от дружеството.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?