DGNEWS.EU

Каравеловци представиха в състезание величието на своя патрон

Каравеловци представиха в състезание величието на своя патрон
Отбор "Революционери"
Mar 22
18:11 2018

Животът и делото на българския възрожденец и революционер Любен Каравелов бе темата на ученическо състезание, което възпитаници на димитровградското СУ „Любен Каравелов” проведоха днес. В надпреварата участваха ученици от 7 до 12 клас, разпределени в два отбора – „Възрожденци” и „Революционери”, а домакин бе Историческия музей в Димитровград. В надпреварата младите каравеловци чрез знанията си представиха величието на своя патрон пред свои съученици и преподаватели. 

Състезанието продължи повече от час и премина в три етапа. В първия всеки отбор направи свое изложение, с което изтъкна важни факти за живота и семейството на Каравелов, за неговата революционна и издателска дейност и др. През втория етап учениците отговаряха във викторина на 10 въпроса, задавани от водещите състезанието ученици. Повечето от въпросите бяха насочени към произведенията на Каравелов, като „Мамино детенце” и „Българи от старо време”. Каравеловци коментираха конкретни герои от творбите и използваните от автора им изразни средства като хумора и сатирата. През третия етап състезаващите се отбори трябваше да подредят пъзели и да познаят какво е изобразено на тях.  

Журито, оценяващо знанията на учениците, бе председателствано от директора на СУ „Л. Каравелов” Валентин Христов, а в състава му бяха още зам.-директорът на школото Петя Хаджийска и литераторът Живко Русев. Тричленката изслушваше внимателно изложенията и отговорите на гимназистите преди да даде своята оценка. Точки се даваха не само за точното изложение на фактите, но и за самото представяне. В крайна сметка състезанието бе спечелено от „Възрожденци” с една точка преднина пред „Революционери”.   

В края на състезанието директорът Валентин Христов поздрави участниците за високото ниво на знания и представяне, демонстрирани в надпреварата. „Най-важният резултат в днешното състезание е, че вие доказахте пред своите съученици, че нашето училище носи името на един достоен българин, с което се гордеем”, заяви той. Проевата приклучи с връчването на награди на учениците от двата отбора, осигурени от училището и от Историческия музей.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?