DGNEWS.EU

Двама димитровградчани с награди от кинофестивала „Защитени светове”

Двама димитровградчани с награди от кинофестивала „Защитени светове”
Валери Добрев и Димитър Димитров
May 04
10:52 2018

Филми на димитровградчаните Валери Добрев и Димитър Димитров бяха отличени на фестивала на алтернативното кино "Защитени светове" в село Райново. Добрев бе грабна първа награда в категорията „природно наследство” за филма „Агента”, в който участва покойния алпинист Митко Попов. Димитров бе отличен с трета награда в категорията „културно наследство” за лентата си „Камъкът, който…”. Фестивалът присъди общо 10 награди, които бяха връчени от режисьора на сериала „Хайка за вълци” проф. Станимир Трифонов, който бе председател на журито. В комисията бяха още доц. Деян Георгиев от Тракийския университет и режисьорът Славян Костов от Хасково.

„Програмата на фестивала беше изключително амбициозна с няколко десетки филма. Тази година за първи път има категория „културно наследство”, а не само „природно наследство”, и важното е, двете не се противопоставят, а са в симбиоза. Другото характерно за тазгодишното издание е участието на много млади хора.  Те са необременени, абсолютно адекватни на действителността и природата, сред която живеят и имат почтителен поглед, а в същото време са и леко брутални, което е добре. Те не са идеалисти в онзи глупав болшевишки смисъл на това понятие. Лишени са от илюзии, което мен донякъде ме натъжава, но нека. По важното е че обичат тази земя и че са много витални”, коментира пред dgnews.eu проф. Трифонов. „За мен беше чест да работя заедно с това жури и поздравявам кметът на Райново Митко Желязков и читалище „Марица 2008” за всичко, което правят за този фестивал. Хасково и областта не са само „Южна пролет”, и тазгодишния фестивал „Защитени светове” го доказа”, заяви още проф. Трифонов.

Тази година конкурсът за любителско кино в Райново бе и с международно участие. Общо 31 филма на 18 автори от Шумен, София, Димитровград, Хасково, Русе, с. Победа и с.Баничан, Омуртаг, се състезаваха в категориите „природно наследство” и „културно наследство” на кинофестивала в Райново. Голямата награда „Защитени светове” бе присъдена на Долорес Алварадо от Мадрид, Испания за лентата „Пернатите съседи”. В категория „природно наследство” с втора на награда бе отличен филма „Маргаритена полянка” на Боян Балев от Омуртаг, а трета отиде при Татяна и Валентин Алахверджиеви от Русе за продукцията им „Графити”.

В категорията „културно наследство” победител стана техния съгражданин Владимир Илиев с филма „Шегаджии”, а трета бе присъдена на лентата „В памет на Рости” с автор Величко Геров от КК „Мадарски конник”, Шумен. Наградата за режисура грабна Кристиян Андреев от София за филмите си „Пътят на водата” и „Внимавай”. Отличието за операторско майсторство бе присъдено на Петър Минов от София за филма „Между морето и хората”. Дебютната награда бе присъдена на 10-годишния Александър Атанасов от Хасково. Церемонията по награждаването се състоя снощи, а след нея гостите на фестивала можеха да гледат десетте наградени филма. За доброто настроение на вечерта се погрижиха музикантите от Акустично джаз трио – Димитровград с вокалист Мария Арнаудова и бас китариста Пламен Солаков.  

Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и е финансиран по проект "Читалища", направление "Читалища: общностно участие и иновации" от общинска фондация "Пловдив 2019".

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?