DGNEWS.EU

Проучват димитровградчани за качеството им на живот

Проучват димитровградчани за качеството им на живот
Oct 10
15:00 2018

Социологическо проучване за качеството на живот сред населението на община Димитровград ще стартира от 22 октомври. То ще част от по-голямо изследване на местната власт, насочено към открояване на общината като притегателно място за нови инвестиции, професионални кадри и млади хора. Това съобщиха на пресконференция днес кметът Иво Димов и представители на партньорските организации, които ще извършват изследването - агенция „Ноема“ и екипа на „Тракия Тех“.

Най-общо проучването ще търси отговори дали Димитровград е най-добрия град за живеене в страната. То ще се извършва чрез анкета сред гражданите, която от 22 октомври ще бъде качена и онлайн на сайта на Община Димитровград. Анкетата ще съдържа около 50 въпроса, обхванали 7 сфери на обществено-икономическия живот на общината – достъпност и удобства на градска среда; възможностите за работа и професионална реализация; качеството на обслужване (транспорт, образование, здравеопазване, социални дейности), и др.

Амбицията е проучването да обхване между 500 и 800 души, за да имат данните представителност. Колкото повече димитровградчани се включат в него с откровени отговори по зададените въпроси, толкова по обективно ще е то, коментираха социолозите. Допитването сред населението ще продължи до средата на ноември, а резултатите ще бъдат представени преди Коледа. До тогава ще трябва да е готов и новия бизнес каталог на общината на български и английски език, който ще представя Димитровград като атрактивно място за инвестиции и живот.

Подобни проучвания ще се правят и в други големи градове на страната, с които изследователските екипи на „Тракия Тех” и „Ноема” вече преговарят. Събраните данни ще позволят изготвянето на сравнителен анализ между отделните градове и съпоставка на качеството на живот в тях. Изследвайки обществените нагласи, проучването ще даде отговор и на проблемните области, които местната власт в Димитровград ще трябва да решава в бъдеще, за да се превърне общината в още по привлекателно място. От друга страна, изследването ще даде и актуални данни за общината, каквито почти липсват в националната статистика.  

 „Стремим се да покажем, че община Димитровград, като едно добро и спокойно място за живот, работа, бизнес и инвестиции. Знаем, че това е дълъг и сложен процес, но важното е сме започнали. Целта да покажем възможностите на Димитровград и същевременно да видим къде „куцаме”. Целта е паралелно с новите инвестиции и икономическото развитие на общината, ще се даде възможност на повече млади хора да предпочетат община Димитровград, като едно добро и перспективно място за работа и за живот", коментира кметът Иво Димов. Той подчерта, че Димитровград има много предимства в сравнение с други градове. „Проблем е, че тези предимства няма как да ги съпоставим тук на масата, защото стоейки обикновено ти се вижда че другаде е по-добре”, коментира кметът.  

„Съществуват много клишета за градовете, независимо че в последните 5-8 години те се развиват изключително динамично. Време е тези остарели клишета да бъдат разчупени. От друга страна данните от изследването ще помагат за вземането на управленски решения и в кои области да се концентрират следващите проекти на общината”, коментира Славянка Иванова от агенция „Ноема”.

Важно за инвеститорите в последните години са хората в един град – откъде идват, какво ги задържа, изобщо – какъв е профилът им. Оказва се, че до момента не сме имали обективна картина кой град какви условия за живот предлага“, коментира Георги Стоев от „Тракия Тех”. „Изследванията които съм чел показват, че работната сила е най-големия проблем за българския работодател. Въпросът е защо е така? Дали проблема е в предлагането на работа, търсеното и подхода на търсене на кадри, или друго. Част от отговорността трябва да поемат работодателите. В момента, в който започнат да планират работно място, те трябва да са наясно първо с темповете на ръст на заплатите, и второ че всяка година трябва да ги индексират. Средно за България ръстът е между 8-9% и това трябва да се заложи в плановете. Не на последно място трябва да се заложи, че ще дойдат и други работодатели, които ще ти „крадат” персонал", допълни Стоев.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?