DGNEWS.EU

Морбили и в Хасковско. Апелират родителите да имунизират децата.

Морбили и в Хасковско. Апелират родителите да имунизират децата.
Feb 21
10:04 2019

Един случай на морбили (дребна шарка) е регистриран от Регионалната здравна инспекция в Хасково, съобщиха от Министерството на здравеопазването . Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили, от които 26 са в Благоевград, а останалите в софийска област.

Здравното министерство и РЗИ – Хасково апелират родителите, които не са направили на децата си необходимите за възрастта им имунизации - на 13-месечна възраст и на 12 години – да ги заведат незабавно при личните лекари, тъй като морбили заболява предимно деца, които не са имунизирани. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на местните избори на 27 октомври 2019 г.?