DGNEWS.EU

Обявиха за публична продан декар от двора на МБАЛ-Димитровград

Обявиха за публична продан декар от двора на МБАЛ-Димитровград
Справка в кадастралната карта и регистри показва, че обявеният за публична продан имот (в синьо) е общинска публична собственост
Apr 24
15:30 2019

Общински имот от един декар или 1000 кв.м от двора на димитровградската болница МБАЛ „Св. Екатерина” е обявен за публична продан от частния съдебен изпълнител Самуил Пеев. Посочената в обявлението начална цена на имота е 38 800 лв. Интересуващите се могат да правят оглед и да наддават чрез писмени предложения до Районен съд – Димитровград в периода от 28 април до 28 май. Задатъкът е 10% от първоначалната оценка на обявения за продан имот.  

Справка в кадастралната карта и регистри показва, че обявеният за публична продан имот е общинска публична собственост (виж заглавната снимка), но е възможно и да не е така. Той е един от четирите имота, които по предложение на кмета Иво Димов и с решение на Общински съвет – Димитровград, бяха разрешени за продажба за покриване на стари задължения на болницата. Сделките трябваше да извърши търговското дружество МБАЛ „Св. Екатерина” ЕООД чрез управителя си д-р Матей Матеев. Наша проверка показа, че имотът вече е обявяван на търг от лечебното заведение през юни 2017 г. Тогавашната начална цена на имота е била 61 800 лв., или точно с 23 000 лв. по-висока от сегашната, обявена от частния съдебен изпълнител.  

От публикуваното му обявление е видно, че средствата от продажбата ще са за удовлетворяване вземането на станалата известна вече димитровградска фирма „Строй-ГСТ” ЕООД, на която преди време МБАЛ и Община Димитровград наброиха 500 000 лв. след спечелено арбитражно дело, при което сумата нарасна на 650 000 лв. Припомняме, че делото бе заведено след като фирмата изпълни ремонт в болницата за 50 000 лв., но поради забавяне на плащането от страна на здравното заведение, сумата нарасна над десет пъти. Случаят с натрупания дълг предизвика скандал и прокуратурата бе сезирана. Разследването обаче не уличи виновни за безстопанственост и длъжностно престъпление.  

Това не е първия опит за публична продан на общински имоти от активите на димитровградската болница. През 2015 г. за публична продан бяха обявени три терена отново за удовлетворяване претенциите на „Строй-ГСТ”. Тогава обаче собственикът на фирмата Георги Табаков отрече публичната продан да е обявена по негово настояване или това на адвоката му. Ден по-късно кметът Иво Димов коментира, че обявата за публична продан е недоразумение, след което същата бе свалена.

След случая последваха поредица от действия на местната власт и здравното заведение, които оставиха впечатление у обществеността, че задълженията към „Строй-ГСТ” са изплатени изцяло. Новото обявление обаче явно оборва това.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?