DGNEWS.EU

КНСБ поиска водни ваучери за нуждаещите се

КНСБ поиска водни ваучери за нуждаещите се
Снимка: КНСБ
Jun 04
12:37 2019

Държавата да поеме част от сметките на социално слабите чрез „водни ваучери“. Това поискаха КНСБ и синдикат „Водоснабдител“ на кръгла маса в столицата вчера. В дискусията участваха зам-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, заместник-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на ВиК-дружества от цялата страна. От страна на работодателите се включи Съюзът на ВиК операторите.

„Според Световната здравна организация на човек са му нужни най-малко 50-100 литра на ден, тоест до 3 куб. м на месец. Ако допуснем, че 500 000 домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лв. за подпомагане на нуждаещите се“, заяви на форума президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него ваучерите за вода могат да бъдат предвидени още в бюджета за следващата година. Тези средства ще останат във водните дружества и ще се използват за увеличение на заплатите на работещите в сектора.

От синдикат „Водоснабдител“ коментираха, че средната брутна работна заплата в сектор ВиК е 855 лева към 31 март 2019 г., или с около 40 % по-ниска от средната за страната. В дружествата вече няма ВиК инженери. Те са около 1% от всички заети, а в част от компаниите или нямат ВиК инженер, или имат само по един такъв. Броят на работещите на минимална работна заплата значително се увеличава и достига близо 20 % от работниците и служителите в сектора. Изравняват се заплатите на нискоквалифицираните и висококвалифицираните работници и служители. Вече има ВиК дружества, където 2/3 от работещите са на минимална работна заплата, сочат данните на националния синдикат.

В сектора зрее напрежение, картината е тревожна и тя трябва да се промени, предупредиха от синдиката. Затова КНСБ иска увеличение с поне 15 на сто годишно, до края на регулаторния период (за следващите три години вкл. и тази), обяви Пламен Димитров. Според КНСБ друг резерв е намаляване на ДДС върху водата до 10 на сто и политическо решение, което да остави в дружествата половината от отчисленията за такса водовземане.

Ако тези мерки се реализират, в компаниите ще влязат около 120 млн. лв., което ще позволи да не се увеличава значително цената на водата, пресметна Пламен Димитров.

Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служилите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението, каза Иван Иванов. Той подкрепи идеите на КНСБ за водни ваучери и за разделяне на оператора на воден и енергиен, но с уговорката, че това може да направи Народното събрание.

Зам.-министърът Нанков също застана зад идеята за водни ваучери и обяви, че до края на годината законът за ВиК трябва да бъде внесен в Народното събрание. Той не е панацея, но решава много от проблемите в сектора, обяви той.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?