DGNEWS.EU

Каснаковци честваха традиционния си събор и Спасовден

Каснаковци честваха традиционния си събор и Спасовден
Jun 06
14:00 2019

Традиционният си събор "Възнесение Господне” честваха жителите на димитровградското село Каснаково в навечерието на Спасовден снощи. Празникът откри кметът на селото Тодор Ангелов, който пожела здраве и дълголетие на съселяните си. Той благодари на спонсорите си от „Неохим” и други, които всяка година помагат да се организира събора.

Празничната програма продължи с изпълнения на групата за автентичен фолклор при каснаковското читалище "Искра-1926". На сцената български народни песни пяха Мария Григорова, Людмила Боянова, Иванка Чавдарова, Радина Цанева и Стиляна Добромирова -медалисти от националния детски международен фолклорен фестивал на НЧ „Нов път 2011” от с.Добрич. След това за празнуващите свириха и пяха изпълнителите от оркестър „Пловдив”.

Самодейци от читалището споделиха, че в миналото съборът на селото се чествал на Светилището на нимфите и Афродита, където преди 1944 г. имало параклис. Там се събирали жители не само на Каснаково, но и на околните села. Пристигали с каруци и приготвените от всяко семейство ястия за празника. Веселбата продължавала цяла нощ..

Днес за Спасовден в местната църква „Свети Пророк Илия” бе отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?