DGNEWS.EU

Проведе се обществено обсъждане за емблематични сгради в Димитровград

Проведе се обществено обсъждане за емблематични сгради в Димитровград
Jun 07
18:10 2019

Публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг за основно обновяване, ремонт и реконструкция на Културен дом "Химик" и Общински драматичен театър "Апостол Карамитев", се състоя днес. Заместник-кмета на община Димитровград Яшо Минков и главният финансист Татяна Ванчева представиха двата проекта и финансовите параметри по кредитите. С тях ще се финансира общинската част по два проекта, получили безвъзмездна финансова помощ в размер на 85% от стойността на проекта от ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

Средствата по проекта за реновирането на Културен дом "Химик" са 3 719 102.21лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 3 161 237 лв. Предмет на днешното обсъждане бяха останалите 557 865 лв., които общината ще тегли под формата на кредит от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" - Фонд за градско развитие Юг. Проектът за бившето кино и прилежащите към него площи, предвижда са се извърши цялостен ремонт на киносалона, така че да се превръщане в многофункционална зала за театрални представления, концерти, конференции и др. Ще бъдат подменени столовете, ремонтирани стените, ново сценично осветление, ремонт на пода. Запазва се окачения таван, който ще бъде почистен и пребоядисан, както и всички архитектурни орнаменти по стените, балкона и портала на сцената, както и във фоайето на първия етаж. Стенописът, който се намира там ще бъде съхранен и запазен.

За обновяването на ОДТ "Апостол Карамитев" средствата по проекта са 2 454 455.23лв., от които безвъзмездното финансиране по ОП "Региони в растеж" е 2 086 287 лв. Размерът на кредита ще е 368 168лв., които Община Димитровград трябва да осигури за съфинансиране чрез  Фонда за устойчиво градско развитие.

Драматичен театър "Апостол Карамитев" ще претърпи сериозно преобразяване, което ще включва подмяна на подовата настилка, отоплителна инсталации, осветлението, сцената и седалките. Ел. инсталацията и водопровода също ще бъдат подменени, като крайната цел е театърът да се превърне в забележителен модерен културен център.

На публичното обсъждане в зала "Гросето" бяха разяснени параметрите на кредитите, срокът за погасяването им, който е до 102 месеца и осреднената годишна лихва от 1.04%.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?