DGNEWS.EU

Хидрофор влоши водата на димитровградчани, ВиК реагира и го спря

Хидрофор влоши водата на димитровградчани, ВиК реагира и го спря
Улицата, на която е открит проблемния хидрофор
Jun 12
16:00 2019

Димитровградчани се оплакаха от влошено качество на водата в чешмите си. Преди месец и повече, живеещи в къщите зад църквата „Св. Димитър” започнали да усещат странни лоши миризми от чешмяната вода и установили, че на вкус те не същата, която допреди това пили. Изведнъж водата се развали, а ние сме свикнали да си пием от чешмите,а разказаха възрастни хора в квартала. Засегнатите от проблема започнали да недоволстват и сигнализирали на институциите.

Така проблемът с питейната вода стигнал до ВиК - Димитровград, от където реагирали веднага. Експерти на водното дружество направили химичен анализ на водата, който показал отклонения от показателите. Последвала проверка от тяхна страна в района, при която открили, че проблема идва от изграден хидрофор в частен двор на ул. "Георги Иванов". Установено било, че кранът на системата не бил затворен, а възвратните й клапи били повредени. По този начин те връщали вода във водопровода, откъдето се стигнало до влошаване на водата на съседите.

От ВиК – Димитровград коментираха, че проблемът вече е решен и притеснените димитровградчани могат да бъдат спокойни. От водното дружество коментираха, че много дворове по селата, а и в града вече имат хидрофори. Те черпят вода от собствен водоизточник и ползват своя мрежа за захранване на напоителната си система. Хидрофорите се водят на отчет във ВиК и всеки инкасатор знае къде и има изградени такива. Собствениците на такива системи трябва имт съзнание и непрекъснато до проверяват и изправността на системите, за да не се стига до подобни случаи, коемнитираха експерти. При явни признаци на влошено качеството на водата и съмнения най-добре е гражданите да сигнализират ВиК, съветват от дружеството. От там напомниха, че Димитровград се захранва с вода от пречиствателна станция за питейни води.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?