DGNEWS.EU

Вестник „Гардиън” разказва историята на Димитровград

Вестник „Гардиън” разказва историята на Димитровград
На една от архивните снимки, публикувани от изданието е и поета Пеньо Пенев. (първият горе отляво)
Jul 12
14:00 2019

Един от най-авторитетните английски вестници – „Гардиън” публикува статия за историята на Димитровград и останалите живи бригадири, участвали в изграждането на Първия социалистически град в България. Статията е публикувана на 9 юли т.г. във всекидневника със заглавие „Ние построихме този град. 90-годишни, които изграждат метрополис”. Нейни автори са Андрю Макдауъл и фотографът Матю Ричър.

Статията разказва историята на изграждане на Димитровград и ни среща с 90-годишните бригадирки Мария Тотева, Маламка Стоянова, Йордана Станчева и др., както и с Петър Шарков и Малин Димовски. В нея се споменава за свалянето на паметника на Георги Димитров след падането на социалистическия режим и за драмата на поета Пеньо Пенев, чийто дом е една от туристическите забележителности на града, посочва изданието.

В статията българската писателка Димана Трънкова споделя, че Димитровград е първия голям проект хармонизирал комунистическата идея с урбанизацията, който е бил важен за тогавашната власт и правителство.

Авторът ни пренася и в новото време. Среща ни с младото семейство Иво и Виктория, и посочва че днес името на града се свързва не с комунистическия лидер, а със Свети Димитър.

Повече може да прочетете в оригинал на сайта на The Guardian.

3 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?