DGNEWS.EU

Кметовете в Хасковско броят свинете заради Африканската чума

Кметовете в Хасковско броят свинете заради Африканската чума
Jul 18
08:26 2019

Незабавно набелязване на конкретни мерки за неразпространение на Африканска чума по свинете /АЧС/ от Общинските епизоотични комисии, разпореди областният управител на Хасково Станислав Дечев. Заповедта му бе издадена след заседание на Областната епизоотична комисия, на което бе обсъдена обстановката по повод заболяването в областта.

Кметовете на населените места в Хасковско ще трябва да извършат инвентаризация на свинете, отглеждани в личните стопанства в  населените места.

Проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на Република България за нарушения ще извършват органите на Българска агенция по безопасност на храните, МВР и Агенция „Митници". Откритите суровини и храни, включващи в състава си свинско месо, да се изземват и предават за унищожаване, съгласно нормативните изисквания.

Стриктни проверки ще се извършват и на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. При проверките ще се изискват документите, съпровождащи пратката и ще се следи за хуманно отношение към животните по време на транспортиране и на фуражните забрани, определени в правото на ЕС. В случаи на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни или суровини и храни от животински произход на територията на областта, да бъдат уведомени общинските ветеринарни лекари.

При установяване или получаване на сигнали за умрели прасета (диви и домашни) незабавно трябва да се уведомят общинските ветеринарни лекари, на чиято територия са труповете на животните. В съответните населени места следва кметовете да определят места за транспортиране, съхранение и обезвреждане на отпадъците. 

Органите на АПИ да организират почистването на пътни отбивки, паркинги и на места за почивка на пътуващите. В съответните населени места, кметовете да определят места за транспортиране, съхранение и обезвреждане на отпадъците. При изпълнение на мерките органите на МВР да оказват съдействие на служителите от БАБХ.

В срок до 22 юли кметовете на общини трябва да уведомят писмено за изпълнението на набелязаните мерки, се посочва в заповедта на областният управител.

Засега в Хасковска област няма данни за заразени животни. Няма и забрана за транспортирането на животни. Хората не боледуват от това заболяване, категорични са специалистите.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?