DGNEWS.EU

Носителят на „Златната обувка” Петър Жеков с почетен знак на Димитровград

Носителят на „Златната обувка” Петър Жеков с почетен знак на Димитровград
Aug 30
20:14 2019

Футболната легенда Петър Жеков бе отличен с почетния знак на Димитровград от кмета на общината Иво Димов в навечерието на 75-годишния си юбилей. Връчването на високото отличие стана тази вечер на среща с носителя на „Златната топка”, на която бе представена книгата за него, написана от футболният мениджър Митко Добрев - „Вълшебният стрелец Петър Жеков“.

Десетки димитровградчани и спортни деятели засвидетелстваха уважението си към Петър Жеков, чиято кариера стартира в Димитровград. Висока оценка за приноса на Жеков към българския футбол и качествата му на терена изказаха кметът, авторът на книгата, футболистът Дончо Донев, спортните деятели в миналото Малин Димовски и Димитър Лиловски, Иван Евлогиев, Лефтер Евтимов и един от най-успешните треньори на българския баскетбол - Петко Маринов и др. Всички те споделиха спомени от работата и познанството си с футболната легенда.

Петър Жеков изказа благодарности за оказаната чест на кмета Иво Димов, както и на Митко Добрев за книгата, която е втора посветена на него. Той сподели, че още не я чел, а Добрев му каза да побърза, защото вече има готов материал и за трета книга.  

Пред присъстващите Нина Урумска от Историческия музей сподели, че едни от най-ценните спортни отличия, които притежава музея са именно медалите на Петър Жеков, подарени им миналата година от които Митко Добрев, и шампионската купа на „Компакт”, дарена от Иван Евлогиев преди време.

На 10 октомври тази година Петър Жеков ще навърши 75 години. Той е родом от хасковското село Книжовник, и е първият от тримата българи, носител на „Златната обувка“ от 1969 г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?