DGNEWS.EU

НАП разясни новите регламенти за регистрация по ЗДДС

НАП разясни новите регламенти за регистрация по ЗДДС
Jan 15
10:35 2020

По повод множество запитвания, Националната агенция за приходите излезе със становище относно приложението на разпоредбите на чл. 96, ал. 10 и 11 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), които са сила от 1 януари 2020 г. Те са по отношение на условието за последователното извършване на еднородна дейност в един и същи търговски обект от две или повече свързани лица или лица, действащи съгласувано. В становището пространно е обяснено кога следва да се приеме, че една еднородна дейност се извършва последователно в определен търговски обект, с оглед възникване на задължение за регистрация по реда на тази норма.

Съгласно чл. 96, ал. 11 от ЗДДС не се приема, че е налице последователно извършване от две лица на еднородна дейност, ако е налице прекъсване на дейността за повече от един месец от датата на преустановяване на дейността от предходното лице и датата на започване на дейността от лицето, определящо оборота по реда на ал. 10.

Днес, 15 януари, изтича срокът за данъчно задължените лица, които към датата на влизането в сила на този закон отговарят на условията за задължителна регистрация по чл. 96, ал. 1 във връзка с ал. 10 от ЗДДС, са длъжни да подадат заявление за регистрация по ЗДДС.

Според представители на бизнеса новите регламенти ще ударят сериозно по малките фирми у нас.

Становището на НАП може да прочете тук.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?