DGNEWS.EU

"Будители по булеварда" напомня делото им в Димитровград

"Будители по булеварда" напомня делото им в Димитровград
Oct 31
08:49 2020

Димитровград посреща Деня на народните будители - 1 ноември с пана на именити възрожденци по пешеходния булевард „България”. Проектът "Будители по булеварда" на Община Димитровград цели да повдигне духа на съвременното поколение и да напомни за тяхното просветителско дело, въпреки пандемията и отменените събития.

Проектът стартира с шест знакови за българската история фигури. Заглавното пано започва с Паисий Хелендарски, родоначалник и идеолог на българското Възраждане, който с написването на "История славянобългарская" въздига българския дух през един от най-мрачните периоди за България.

Достойно място до него заема Митрополит Неофит Рилски, който въвежда светското образование в българското училище и олицетворява цял етап от развитието на новобългарската култура.

Значимо място в проекта имат ярките фигури на възрожденците революционери издигнали духа на българина в борбата за свобода - Георги Сава Раковски, Христо Ботев и Любен Каравелов, и разбира се патриархът на българската литература - Иван Вазов. 

Представянето на всеки от тях е с подбрах стих от Химна на народните будители на Добри Христов и съвременни стихове посветени на будителите.

Идеята е традицията да продължи и за празника на българската просвета и култура, където на колоните на аркадата на централната алея да намерят място много достойни българи, допринесли за съхраняването и въздигането на българския дух.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?