DGNEWS.EU

Ремонтират паметника на Левски в Димитровград?

Ремонтират паметника на Левски в Димитровград?
Feb 19
15:05 2015
Бюст-паметникът на Васил Левски в Димитровград, пред който днес десетки граждани сведоха глави, е пропукан от години. Общината е с намерение да възстанови в цялост статуята на Апостола на свободата, стана ясно на днешното поколнение. Паметникът е издигнат през историческата за България 1989 г., в градинката на ул. "оборщия" до училището, носещо неговото име. 

Негов автор е склупторът Бойко Митков, който е член на Управителния съвет на Съюза на българските художници. Архитект на творбата е Мирослав Соколов. Бюстът е отлят от месинг и гранит и е бил изробтван в продължение на 2 години, показва справка в Историческия музей в града.    
Тъй като паметникът е авторска творба, реконструкцията е възможна само и единствено с одобрението и съгалсието на неговия автор. Общината вече е водила разговори с Бойко Митков и го е информирала за желанието си да ремонтира паметника. Очаква се скулпторът да посети Димитровград в близките месеци, за да огледа на място бюста, за да се реши какъв ремонт да бъде предприет.      

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?