DGNEWS.EU

Руши се първият планетариум в България, търсят средства за ремонт

Руши се първият планетариум в България, търсят средства за ремонт
Oct 03
16:33 2016

Планетариумът в Димитровград, който е първият в България, се руши и се нуждае от неотложен ремонт. С тази новина посрещна днес кмета Иво Димов директорът на обсерваторията "Джордано Бруно" Димитър Кокотанеков. Той обясни, че пораженията по сградата са обясними предвид 55-годишната й възраст. Появили са се течове в залата, където посетителите и обучаващите се тук могат да разглеждат звездното небе чрез специализираната апаратура и оборудване. Пропуквания има не само по покрива, но и по фасадата на сградата, изпадала е мазилката на стълбите, водещи към купола.

По думите на Кокотанеков дошло е време да се мисли за спасяване и опазване на целия планетариум. В случая не става въпрос за козметични ремонти. Такива правим в последните години, но проблема е по-сериозен, обясни физикът. Той сподели, че най-удачен вариант е сградата да се събори и по нейно подобие да се построи нова. Една от причините затова е, че в основите на планетариума няма вградена арматура, тъй като в миналото се строяло по този начин.

От ръководството на обсерваторията са изчислили, че построяването на нов планутариум ще струва около 300 000 лв. Ремонтът ще спаси и намиращата се в основата му сеизмична станция на БАН. При валеж в нея също има течове, което крие риск за чувствителната апаратура, с която се регистрират земетресения.

Каквото и да направим, ако причината е в основите и те се напукват и поддават, решението е да се изгради нова сграда. Общината обаче не може да поеме сама финансирането, затова ще търсим начина да финансираме проекта чрез национално финансиране и чрез европейските програми, коментира кметът. Той припомни, че общината има готов проект от няколко години, който на два пъти обаче не е бил одобрен за финансиране по европейската програма за трансгранично сътрудничество.  Димов заяви, че общината ще започне да търси трескаво средства за спасяване на сградата, като първото което ще направи е да запознае с проблема Министерството на образованието и науката.

През 2010 г. заради свличище бе построено нова сграда и на обсерваторията в Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?