DGNEWS.EU

Глоби заради липса на работно облекло отнесоха охранители на бивши казарми

Глоби заради липса на работно облекло отнесоха охранители на бивши казарми
Jan 12
14:00 2018

Двама охранители на бивши казарми в Димитровград отнесоха глоби от по 200 лева, заради липса на работно облекло и отличителни знаци, които работодателят пропуснал да им предостави. Работещите по трудов договор към столичната фирма „Моба” били санкционирани миналата година при полицейска проверка. При нея се установило, че охранителите изпълнявали служебните си задължения без задължителните по закон униформи и отличителни знаци, за което им били съставени актове и издадени наказателни постановления.

Охранителите се жалвали в съда за наложените им санкции и поискали Темида да отмени глобите. В жалбите си двамата посочили, че фирмата към която работели не им е предоставила униформи и отличителни знаци, които да носят по време на дежурство, а само идентификационна карта.

На 2 януари т.г. районния съд в Димитровград потвърди наложените административни наказания срещу охранителите. Те са в минималния размер предвиден в Закона за частната охранителна дейност. В решението си съдът посочва, че е житейски неоправдано е да бъде санкциониран охранител - работещ по трудов договор за дружество, което не му е предоставило униформено облекло, но в случая закона е категоричен. Задължението за носене на такова облекло тежи върху самото лице, а не върху дружеството, за което работи. Охранителите могат да обжалват решението на димитровградските магистрати в 14-дневен срок пред хасковския административен съд.

От събраните по делото доказателства, става ясно, че преди проверката на димитровградските полицаи, Военна полиция също е проверявала въпросната фирма и е издала предписания за носенето на униформено облекло и отличителни знаци. Справка в търговския регистър показва, че едноличен собственик на капитала на въпросното дружество е Министерството на отбраната. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?