DGNEWS.EU

Австрийци проучват мрамора от находките на Светилището на нимфите

Австрийци проучват мрамора от находките на Светилището на нимфите
Мраморната статуя на богинята Изида и глава на сатир бяха сред последните открити в Светилището от д-р Веселка Кацарова от НАИМ при БАН
May 09
14:07 2018

Специалисти от Австрийския археологически институт ще изследват мрамора на находки от „Светилище на нимфите и Афродита” в димитровградското село Каснаково. В тази връзка днес директора на Австрийския археологически институт д-р Сабине  Ладшетер, д-р Валтер Прохазка от университета в Льобен, Австрия и д-р Веселка Кацарова от НАИМ при БАН, посетиха Историческия музей в Димитровград и Светилището.

Екипът взе проби на част от мраморните артефакти открити на археологическия обект през годините. С цел да не се нарушава целостта на предметите отнетите парченца са с размер между 2 и 5 мм и тегло около 2-3 грама. Те бяха отчупени от места, които са почти невидими – основи, постаменти или счупени участъци. Обект на изследването са общо десет предмета от фонд „Археология” на димитровградския музей. Сред тях са мраморни плочи, йонийски и коритски капител, ходило от статуя, статуя на Изида, колони и др. В него са влизат и орнаменти, които са част от самия обект.

Изследването стана възможно съгласно сключено рамково споразумение за съвместна научна дейност с Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките и Националния археологически институт с музей при БАН, съобщи Нели Кръстева-Аврамова, уредник-археолог в димитровградския музей. Върху тези основи бе създаден проект за интердисциплинарни проучвания на мраморни кариери и артефакти от мрамор на територията на провинция Тракия / І-ІІ в./. Основната научна задача е изследването на местния добив на мраморна суровина, както и на импорта на мрамори от други части на Егейския басейн и Средиземноморието през този исторически период. Към настоящия момент в Европа вече е създадена широка база-данни на мраморната суровина през античността. За това този проект е шанс „Светилище на нимфите и Афродита” да се присъедини към нея.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?