DGNEWS.EU

Експерти: Димитровград е най-добрата комбинация на индустрия с бизнес услуги в страната

Експерти: Димитровград е най-добрата комбинация на индустрия с бизнес услуги в страната
Dec 14
14:30 2018

Новият Бизнес каталог на община Димитровград за 2019 г. представиха на пресконференция днес кметът на община Димитровград Иво Димов и председателя на Управителния съвет на "Тракия Тех" Георги Стоев. Градоначалникът сподели, че той е стъпка от стратегическото партньорство на общината с "Тракия Тех", което ще даде перспектива за дългосрочно икономическо развитие на общината в следващите десетилетия.

Каталогът е изготвен по пилотен съвместен проект в електронен формат на български и английски език и представя Димитровград като една от най-бързо развиващите се инвестиционни дестинации в България. Той съдържа актуална и полезна информация за бизнес климата, икономиката, работната сила, разходите за труд и пазара на имоти в община Димитровград по последни данни на Националния статистически институт.

На представянето днес водещия икономист Георги Стоев прогнозира все по нарастващ интерес към града от високотехнологични производства в следващите няколко години. Той подчерта, че това няма да са големи компании наемащи хиляди работници, а средни и малки предприятия в областта на високите технологии. Търсени ще бъдат инженери и IT специалисти.  

На пресконференцията бе съобщено още, че Димитровград има 51% комбинация между индустрия и бизнес услуги. „Почти няма друг град в България с такъв силно изразен бизнес профил. Обикновено градовете са или силно изразен потребителски профил като по морето, или със силно изразен профил в услугите като София”, подчерта Стоев.  

За периода 2012-2017 година производителността на труда в общината е нараснала с 50 %, което е впечатляващо. С най-висок дял от общата заетост в местната икономика е преработващата промишленост - 38 %. Оборотът на местната индустрията е 40 %, като тя дава над 50 на сто от произведената продукция в общината. Близо 29 на сто е делът на добавената стойност от продукцията, което е положителен признак за развитие на местната икономика, споделиха експертите.

По отношение на заплатите данните сочат средногодишен ръстът от 7,9 %, и най-вероятно ще остане такъв, коментираха днес експертите на „Тракия Тех”. По отношение на работната сила бе подчертано, че в регион Димитровград бизнеса и инвеститорите имат потенциал за привличане кадри от 407 000 души население, живеещо на 45 км от града. От него 250 000 са трудоспособни хора на възраст от 20 до 64 години, които могат да бъдат привлечени от компаниите. „Населението в региона е достатъчно значимо да направи пазара на труда един от най-големите в България”, подчерта Стоев и даде пример с Бургас, който няма такъв кадрови потенциал.

Бизнес каталогът ще бъде издаден и на хартиен носител на английски език в тираж от 750 броя, които ще бъдат предназначен за ползване от инвеститори с интерес към развиване на бизнес в страната.

В Димитровград вече инвестираха няколко мултинационални компании. Засега не се предвижда той да бъде представен на специална среща пред местния бизнес. „Хубаво е лидерите на местния бизнес да се запознат с това издание, защото то дава данни и прогнози, които са важни за тяхното планиране – заплати, достъп до човешки ресурс, цени на земя и т.н. През януари планираме да идваме тук поне 3 пъти, така че сме на линия да се срещнем. Приветстваме тези идеи защото тези срещи са от взаимен интерес.”, коментира Георги Стоев. На срещата бе подчертано, че новия каталог ще бъде качен сайта на общината, което ще улеснение и за местните предприятия и за потенциалните външни инвеститори.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?