DGNEWS.EU

Здравна лекция за аутизма изнесоха в Димитровград

Здравна лекция за аутизма изнесоха в Димитровград
Dec 14
16:17 2018

Здравна лекция за аутизма изнесе днес в Димитровград проф. Надя Полнарева - ръководител на Клиниката по детска психиатрия "Св. Никола" в „Александровска” болница София. Заедно с психолога на клиниката Светла Стайкова те запознаха присъстващите с ранните признаци на разстройство на психиката в развитието у децата; неговите прояви и методи за справяне особеностите на диагностичния процес и др.

Етапите на диагностициране са скрининг, последван от диагноза, която се поставя от група специалисти, които наблюдават детето, а не от един лекар. Следва лечение чрез поведенчески интервенции от ранна възраст, което дава много добри резултати.

Децата с аутизъм могат да бъдат от физически пасивни до хиперактивни. Обикновено имат свои ритуали, като повтарящи се интензивни движения, с които се опитват да регулират емоциите си и това ги успокоява. Тези ритуали не трябва да се възпират, а да се търси каква емоция ги предизвиква, за да може тя бъде овладяна.

Първите симптоми се улавят от родителите до 3-годишна възраст, но е възможно и по-късно в детските градини, коментира психологът Светла Стайкова. До навършване на една година детето трябва да издава звуци "гукане", да започне да посочва предмети или да помахва за здравей и довиждане. На 18 месеца то трябва да казва отделни думички, а до 2-годишна възраст да ги свързва в кратки изречения като „мамо дай”, примерно. Детето трябва да реагира на повикване и да проявява сензорни усещания. Децата с аутистично разстройство рядко отвръщат с усмивка в отговор на околните. За да поиска нещо то взема ръката на родителя и посочва с нея какво иска или го издърпва до предмета. Детето с аутизъм не се обръща на повикване по име, трудно се впуска в ролеви игри с играчките си, не се впечатлява и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?