DGNEWS.EU

Почина създателят на герба и знамето на Димитровград

Почина създателят на герба и знамето на Димитровград
Mar 22
14:24 2019

На 21 март, на 75 годишна възраст почина художникът-хералдик Христо Танев, създател на гербовете и знамената на Стара Загора, Димитровград, Чирпан и Гълъбово. Неговият талант в изобразителното изкуство е известен както у нас, така и извън пределите на България. Всяка своя творба той изпълва с любов, търпение и вяра. Гербовете му съдържат идентичността на всяко селище със сакрални символи на българщината.

В герба на Димитровград Христо Танев изобразява щит с разположен в средата кръг, разделен на три еднакви части от древния знак на Първата Българска държава - (Y) ипсилон. Трите еднакви части в щита представят триединството и трите селища, от които е роден града. В образуваните три еднакви триъгълника във формата на плетеница са изобразени първите две букви на кирилицата – А и Б. Около вътрешния кръг са разположени три полета, оцветени с цветовете на Българското знаме, с тяхната последователност по посока на часовниковата стрелка. Под щита е разположена лента, в средата на която е изписана рождената дата на града - 2.IX.1947г. и девизът „АЗ СЪМ И ЩЕ БЪДА”.

Христо Танев е роден е на 21 септември 1943 година в Стара Загора. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Никола Гелов. Негови преподаватели са били известните български художници проф. Васил Стоилов и проф. Никола Кожухаров. Художникът работи главно в областта на пространственото оформление, архитектурния, промишлен и графичен дизайн и реклама. Има утвърдени над 500 запазени знака на фирми, организации и нови производства.Член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, музея „А. С. Пушкин” в Москва, над 30 държавни галерии в България и чужбина, както и частни сбирки в България, Европа, Канада, Кувейт, Монголия, САЩ, ЮАР, Япония.

Поклон пред паметта му!

Поклонението ще се състои на 23.03.2019 г. от 12.00 ч. в църквата „Св. Троица“. От 13.30 ч. ще се извърши опело, а от 14.00 ч. – погребението в Гробищен парк Стара Загора.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?