DGNEWS.EU

Набират предложения за промени в Закона за етажната собственост

Набират предложения за промени в Закона за етажната собственост
Mar 22
15:35 2019

До 15 април гражданите могат да дават предложения, експертни мнения и коментари за промени в Закона за етажната собственост. Идеите ще бъдат обсъдени за включване към новите текстове на закона, които подготвя дирекция „Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Намерението е с промените да се подобри управлението на етажната собственост, да се постигне по-качествена поддръжка на сградния фонд, да се въведат механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост и др.

От министерството съобщават, че активността на гражданите е много голяма. Голяма част от предложенията са свързани със санкции за неизрядните собственици и регистрацията на етажната собственост в общинските администрации. Има предложения таксите за управление и поддръжка, които са дължими и неплатени към етажната собственост, да се подават към общината, която да ги събира в последствие заедно с местните данъци и такси.

Обмисля се завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици. Ефектът, който се търси, е да се повиши ангажираността към собствеността - освен към жилището, и към общите части, които са дял от всяко жилище.

Предложения, експертни мнения и коментари, могат да се изпращат на електронна поща:  zues2019@mrrb.government.bg  Направените предложения могат да се видят в създадения за целта регистър тук: https://www.mrrb.bg/bg/jilistna-politika/etajna-sobstvenost/promeni-v-zues-2019-g/registur-na-postupilite-predlojeniya/.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?