DGNEWS.EU

Властелините на Родопите показват в Димитровград от 21 май

Властелините на Родопите показват в Димитровград от 21 май
May 17
11:16 2019

Изложба "Властелините на Родопите" ще бъде открита на 21 май от 18 ч. в лятната градина на Историческия музей – Димитровград и Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Две седмици жителите и гостите на Димитровград ще имат възможността да се потопят в съкровищницата на биоразнообразието в Източните Родопи, което е едно от най-добре съхранените и най-богатите в Европа. Фокусът на изложбата е поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе.

Посетителите ще могат да видят още снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани. Външната галерия включва общо 28 фотографии от девствената природа на източния дал на Родопите, едно от последните запазени подобни кътчета в Европа.

Целта, която си поставят организаторите с представянето на изложбата „Властелините на Родопите“, е да се запознае по-широката аудитория с непокътнатата дива природа на Източните Родопите и да се зароди съзнание и грижа за опазването й.

Експозицията се организира съвместно от фондация По-диви Родопи и райновското читалище "Марица-2008" с любезното съдействие на Община Димитровград. Датата не е случайно подбрана. С  откриването й ще се отбележи 27-ата годишнина от одобряването на Директивата за местообитанията и на програмата LIFE, които са допринесли за опазването на природното наследство на Европа, а вече повече от десетилетие – и на България. Посетителите ще могат да научат любопитни факти за дивата природа на Източните Родопи на по чаша вино. Изложбата е двуезична и предлага информация на български и английски език. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?