DGNEWS.EU

Навършват се 74 години от бригадирското движение в България

Навършват се 74 години от бригадирското движение в България
Aug 05
15:39 2020

Днес, 5-ти август, се навършват 74 години от началото на организираното младежко бригадирско движение в България. На тази дата, през 1946 година, 2075 бригадири започват прокопаването на първокласен шосеен път през Хаинбоазкия проход. За периода 1946-1950 г. стотици хиляди млади хора участват в изграждането на едни от най-големите обекти в нашата страна след Втората световна война – прокарването на Хаинбоазкия проход, изграждането на ж.п.линиите Перник-Волуяк, Ловеч-Троян, Самуил-Силистра, на язовирите „Копринка” и „Росица”, електрификацията на страната и стотици обекти с местно значение. Сред националните обекти на бригадирското движение е и Димитровград, напомнят от Историческия музей в града, където се намира и единствената в страната постоянна експозиция за бригадирското движение.

„Две са причините поради които си спомняме за това движение. За да отдадем почит и уважение на онези 500 000 бригадири, отдали своята младост и труд за България в периода 1946-1950 г. И защото благодарение на този доброволен труд са построени важни шосейни и железопътни линии, язовири, електроцентрали, далекопроводи, промишлени предприятия, обществени сгради, извършени са множество залесителни мероприятия и др. Голяма част от тези обекти все още продължават да се ползват”, коментираха от музея.

Като рожба на тоталитарна система, бригадирското движение продължава да бъде отричано, въпреки положителната му роля за бързото възстановяване на страната в следвоенния период. Днес оценките са противоречиви, факти се изопачават, но постореното остава.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?