DGNEWS.EU

Читалища подредиха изложби, други с предстоящи прояви

Читалища подредиха изложби, други с предстоящи прояви
Oct 15
10:42 2020

Две читалища в община Димитровград откриха тематични изложби. В НЧ „Култура 2002” може да бъде разгледана витрината: „Майстор на словото!”, по повод 85 години от рождението на димитровградския поет Кръстю Кръстев. Експозицията може да се разгледа до 12 ноември.

НЧ „Звездица 2003” подреди своя изложба „А бяхме млади” с архивни снимки на изпълнители от ансамбъла, които могат да се видят в залата на читалището до 23 октомври. 

НЧ „Хр.Ботев 1871” от село Ябълково ще представи обичая "Кокоша църквичка" на 17 октомври /събота/ от 16.00 ч. пред "Славянски дом", намиращ се в центъра на селото. От стари времена и до днес в между Петковден и Димитровден, когато се прибере последната зърнена култура- царевицата и последните есенни плодове и зеленчуци, в селото се прави т. нар. "Кокоша църквичка". На кръстопът, на земята се постилат черги и хасъри, върху тях се слагат кръгли масички /синии/. Присъстват само жени и деца. Най-възрастната жена от махалата приготвя задължителната за този празник червена пилешка каша, а всяка друга живееща в съответната махала, носи нещо приготвено от нея за общата трапеза- печена тиква, тиквеник, баница, масленица, ошав, пуканки, варена царевица, питка и др. На този ден, задължително се правят колачета или малки кръгли питки, които жените даряват на присъстващите деца. По време на празненството, не се позволява на мъж даже да преминава около кръстопътя. Задължително, той трябва да се отбие от него. Ако престъпи тази забрана, той ще бъде подгонен от някоя от жените, с харманската метла. Празникът приключва преди залез слънце. След като всички гости си тръгнат, най- възрастната жена помита с харманската метла остатъците от храна които са паднали на земята, за да ги даде след това на животните.

На 18 октомври от 18 ч. НЧ „Пролет 2014” в с.Длъгнево организира поетичен рецитал под надслов "Да си спомним за Кръстю Кръстев". Събитието ще се състои в библиотеката на читалището. С рецитала ще отбележи рождението на поета, който е почетен гражданин на Димитровград. Ще бъдат четени негови стихове и такива, които е посветил на своето родно село Длъгнево, а по- късно подарил на читалището. Водещ на вечерта ще бъде димитровградската поетеса Величка Петрова- Вили Ро.

На 19 октомври по случай Националния ден на благотворителността НЧ „Просвета 1896” в град Меричлери организира кампания за събиране на хранителни продукти и дрехи, в помощ на социално слаби семейства. Желаещите да се включат в благородното начинание могат да направят това от 9:00 ч. в сградата на читалището в Меричлери.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?