DGNEWS.EU

БСП изследва независимо водата в област Хасково

БСП изследва независимо водата в област Хасково
Dec 29
16:00 2020

От 1 януари БСП започва независимо изследване за състоянието на водата в област Хасково, което има за цел да представи реални данни и факти. Това заявиха на пресконференция днес в Хасково, общинските председатели на партията от Хасково, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Любимец и Димитровград и депутатът Смиляна Нитова.

Инициативата за стартиране на независимия мониторинг е на Ленко Петканин, член на съвета по екология към НС на БСП. Мониторингът ще обхване всички показатели – не само като химичен състав, а и като начин на управление, вкл. и финансови разчети. „Искаме да разберем защо цената расте, качеството на водата се влошава, а в същия момент няма никаква перспектива или стратегия за справяне с проблема. На първо място остава здравето и фактът, че хората са принудени да плащат двойно по-висока цена за некачествена вода.“, посочиха социалистите.

Присъстващите обобщиха състоянието на ВиК услугите в областта, като акцентираха върху качеството на водата за битово-питейни нужди, управлението и двойния скок на цената на услугата, без това да е икономически обосновано. Те припомниха и редица факти, свързани със съдържанието на отровни метали, нитрати и съединения във водата, вредни за здравето на хората. Смиляна Нитова посочи, че десетките въпроси, които са поставяни в Народното събрание от нея и нейните колеги са били неглижирани или изобщо не са получили отговор.

„Проблемът е много важен в този момент – водата, която потребяваме, цената, която плащаме, освен здравен има и социален, и икономически аспект. Особено в тази ситуация, когато хората остават без работа, имат ежедневните си нужди и потребление и най-вече цената. Тя не съответства на услугата, която ни се предоставя. Това е наш приоритет и най-важен въпрос за живота и здравето на хората.“, коментираха от БСП.

Общинският председател на БСП-Димитровград Пламен Панев заяви, че е абсурдно цената на ВиК услугата в Димитровград да се увеличи двойно след Нова година, а качеството да не се промени по никакъв начин.

Представителите на партията изтъкнаха съмнение за адекватно управление на сектора на всички нива и липсата на ясен бизнес-план за изграждане на пречиствателни станции или правилна експлоатация на съществуващите, липсата на подобрение в качеството на водата и ВиК услугите, ограничаването на загубите на вода по мрежата и др.  

В края на пресконференцията представителите на БСП съобщиха, че ЕК е стартирала 11 наказателни процедури срещу България. Две от тях са във ВиК сектора за които се чака резултат. Очаква се между 15 и 20 януари 2021 г. БСП да представи реални данни и факти за състоянието на водата, къде са загубите и какво правят или какво не правят ВиК операторът и институциите в страната.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?