DGNEWS.EU

Християнският свят празнува Благовещение

Християнският свят празнува Благовещение
Mar 25
09:00 2021

На Благовещение християните възпоменават радостното за всички събитие, че Ангел Божий донесъл на Дева Мария благата вест, че носи в утробата си Исус, отдавна очаквания Спасител.

Празникът се почита от православни, католици и протестанти. Утвърден е от православната църква през 7 век. Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба. По традиция се приготвя рибник.

Празникът, наричан още Благовец, съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и "нещо зелено" (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Вярва се, че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Вярвало се също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

Имен ден празнуват: Благой, Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благойна и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?