DGNEWS.EU

Димитровград с шанс да има нов депутат?

Димитровград с шанс да има нов депутат?
Apr 07
07:44 2021

Димитровград е възможно да има нов депутат след окончателното разпределение на мандатите в Хасковско. В момента партийните централи трескаво смятат, а повечето се въздържат да обявят кои са новоизбраните им депутати. Сложните изчисления по системата, която определя мандатите и народните представители ще продължат до четвъртък. Тогава ЦИК трябва да обяви официалните изборни резултати от парламентарния вот на 4 април.

Хасковско има осем мандата. Към днешна дата сметките показват, че с подкрепата си от 41 192 избиратели ГЕРБ-СДС има сигурни три мандата. След разместване листата им с преференции в парламента се очаква да влязат Делян Добрев, Георги Станков и Сашо Савов.

По един сигурен мандат си разпределят „БСП за България” за която гласуваха 16 402, „Има такъв народ” с подкрепа от 15 663 и ДПС получила 14 782 гласа в Хасковско. Така вотът отрежда в парламента да влязат водачите на листите им - Велизар Енчев, Филип Станев и Сезгин Мехмед.

Сметките сочат, че останалите два мандата си разпределят „Демократична България”, за която гласуваха 5 205 избиратели и „Изправи се! Мутри вън!”, получила доверието на 4 771 гласоподаватели. Това отрежда място  в бъдещия парламент на Катя Панева и на Минко Ангелов. Ако партийните централи не издърпат някои от водачите на листите си в Хасковско, за да влязат от друг район – тези кандидати би трябвало да представляват 29-и избирателен район в 45-ото народно събрание. Това означава, че Димитровград може да има нов депутат в лицето на димитровградчанката Катя Панева. Със сигурност това ще се разбере в четвъртък след окончателното обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?