DGNEWS.EU

Отбелязват 110 години от рождението на Асен Крайшников в Димитровград

Отбелязват 110 години от рождението на Асен Крайшников в Димитровград
Apr 14
13:00 2021

Юбилейна изложба на Асен Крайшников по случай 110 години от рождението му ще бъде открита на 15 април от 18 часа в Димитровград. Събитието ще се състои в именуваната на негово име изложбена зала на Клуба на дейците на културата на бул.”България” № 8 в града.

Роден в град Кнежа на 31 март 1911 г. Завършва с отличие специалност „Живопис“ в Художествената академия в София през 1945 г. Негов учител е проф. Никола Ганушев.

През 1956 г. пристига в Димитровград със семейството си, където твори и работи през целия си съзнателен живот. Твори предимно в областта на реалистичната живопис, в жанровете пейзаж и портрет, както и битови композиции. Крайшников е участвал многократно в окръжни художествени изложби на СБХ група Хасково до 1983 г.   

Асен Крайшников е и първият педагог и художник в града с висше образование по изобразително изкуство в младия град. Работи като учител в много от училищата в Димитровград. Създава кръжок по рисуване в някогашния Младежки дом в града. Сред талантливите ученици на Асен Крайшников са известните димитровградски художници Владимир Запрянов, Благой Господинов, Янко Янев, Дан Тенев и др.

Асен Крайшников има три самостоятелни изложби. Две от тях са по повод кръгли годишнини през 1961 г. и 1971 г. и една посмъртна през 1994 г. Същата година Художествената галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград получава дарение от 27 картини от дъщерята на художника – Валя Крайшникова.

Негови творби притежават още  ОУ “П.П.Славейков”, ПМГ “Иван Вазов”, читалището в Кнежа и частни лица. През година, в Димитровград, на негово име се присъжда награда за постижения в обучението по изобразително изкуство. В края на живота си Асен Крайшников се връща в родния си град Кнежа, където умира на 1 ноември 1987 г.

Юбилейната изложба е съвместна инициатива на Художествена галерия „Петко Чурчулиев” и КДК-Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?