DGNEWS.EU

Интерактивна изложба „Народна астрономия и метеорология” откриват в музея

Интерактивна изложба „Народна астрономия и метеорология” откриват в музея
May 11
08:06 2021

Интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология” ще представят Пловдивският етнографски музей и Историческият музей в Димитровград. Откриването ще се състои на 12 май от 17:30 часа в изложбената зала на димитровградския музей.

Изложбата илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.

Етнографският музей съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, като ги представя по актуален и интерактивен начин. Тук можете да откриете светогледа на предците ни като усетите мъглата като Змей, бълващ дим от ноздрите си; да видите как на Гергьовден всяка капка става на жълтица; да срещнете Голямата мечка и да научите много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни; да се научите как се правят гадания и магии; да преоткриете съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера; да се забавлявате с гатанки, приказки, и още много други.

Изложбата може да бъде видяна в Исторически музей – Димитровград до 30 юни 2021 г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?