DGNEWS.EU

Застрашеният царски орел достигна рекордните 41 двойки

Застрашеният царски орел достигна рекордните 41 двойки
Jun 22
13:44 2021

По проект на EVN България и Българското дружество за защита на птиците „Живот за царския орел” бяха обезопасени 42 км въздушни електропровода и близо 3000 стълба. По данни на БДЗП популацията на световно застрашения вид царския орел достигна рекордните за последните години 41 двойки. Положителните резултати се отчитат и вследствие на съвместния проект „Живот за царския орел” (Life for safe grid), който беше реализиран от „Електроразпределение Юг“ (част от EVN) в партньорство с БДЗП в периода 2013 – 2018 г. Проектът беше съфинансиран от програма LIFE на Европейския комисия и цели да намали смъртността при Царския орел (Aquilaheliaca), причинявана от контакт с въздушни електропроводи. Към 2013 г. в страната  са били регистрирани общо 25 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар и Странджа.

„Живот за царския орел” (Life forsafegrid) се реализира в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 – в районите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли. „Електроразпределение Юг“ положи общо 43 км нови подземни кабели, които замениха опасни за птиците 70 км въздушни линии. В допълнение бяха обезопасени 42 км въздушни електропровода и близо 3000 стълба. Техническите мерки осигуряват от една страна по-голяма безопасност за птиците, а от друга – повишават сигурността на електрозахранването. 

С реализацията на проекта „Електроразпределение Юг“ стана първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на проект по програма LIFE.

Информация за проекта е налична на www.lifeforsafegrid.bg. Повече за опазването на царския орел можете да намерите и на страницата на БДЗП www.birds.bg.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?