DGNEWS.EU

Музеят с проект за побратимените градове и международните връзки на Димитровград

Музеят с проект за побратимените градове и международните връзки на Димитровград
Jun 25
16:30 2021

Исторически музей – Димитровград спечели проект за реализиране на изложба „Мостове на дружбата“ на стойност 2 604 лв., финансиран  от Министерството на културата по процедура за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. Партньори на проекта са Община Димитровград и Държавен архив – Хасково.

Основна цел на проекта е да представи и популяризира една от интересните колекции на музея, свързана със създаването на Световната организация на побратимените градове и международните връзки на Димитровград.

Началото на тази колекция е поставено от един от първите му кметове Петър Йорданов, който през 1957 г. участва в Учредителния конгрес на Световната федерация на побратимените градове в град Екс-ле-Бен, Франция. Той дарява на музея голяма сбирка от документи, снимки, подаръци, символи и др., свързани с дейността на организацията и побратимяванията на градовете. През годините колекцията се обогатява, но голяма част от нея не е показвана никога.

До 1989 г. Димитровград се побратимява с 8 градове, вкл. един отвъд „желязната завеса” - Гросето (Италия). Днес градът поддържа приятелски връзки с още 10 града от Европа, Балканите и един от Китай - Дзяо-Дзин.

В рамките на проекта ще бъде подготвена и представена изложба в навечерието на празника на Димитровград. Съпътстващи прояви на проекта са издаване на двуезичен каталог и заснемане на 3-минутен видеоразказ по темата.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?