DGNEWS.EU

Плакатистът Люба Томова показва „Асоциално за социалното“ в Димитровград

Плакатистът Люба Томова показва „Асоциално за социалното“ в Димитровград
Jul 07
13:21 2021

Художникът-плакатист Люба Томова ще представи самостоятелна изложба „Асоциално за социалното“ в димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев“  на бул. „Димитър Благоев“ № 7. Официалното откриване е утре, 8 юли от 18:00 часа в Зала №1 на галерията.

Родена през 1975 г. в София, Люба Томова завършва специалност „Плакат“ в Националната художествена академия (НХА). Работи в областта на плаката и приложната графика, съосновател на студио за графичен дизайн Poster House.

В изложбата авторката изразява своя поглед върху актуални и общовалидни социални теми, актуални чрез постери на Шекспирови пиеси и на други известни творби. За нея  гл. ас. д-р Ненко Атанасов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ към НХА споделя:

„Озаглавен „Асоциално за социалното“, проектът представя развитието на Люба Томова като автор и плакатист, неподвластен на визуални моди и дизайнерски тенденции. В това откровено приканване към размисъл и диалог е силата на нейните плакати, способни да ни мотивират и подтикнат към съзидание и мечтаене. Представената колекция на е създадена на един дъх. Всеки един плакат е импулсивен, изстрадан и личен. В него са кодирани авторската ангажираност, позиция и послание по обществените теми и проблеми, които той изследва. Изрича го с категорични и силно въздействащи образи, извеждащи общочовешки идеи, които на моменти са брутално натуралистични, провокиращи и откровени.“

Последният проект на Люба Томова представен в Димитровград преди дни, бе каталог с ученически плакати по реализиращия се в момента от галерията проект „Плакатът остава”, финансиран от Национален фонд „Култура” към Министерство на културата. Тя е и съставител на луксозния албум „70 години музейно дело в Димитровград”, който бе представен миналия месец  отново тук.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?