DGNEWS.EU

Индустриален пейзаж на Мария Столарова представя галерия „Петко Чурчулиев”

Индустриален пейзаж на Мария Столарова представя галерия „Петко Чурчулиев”
Aug 30
09:00 2021

Изложба „Индустриален пейзаж” на Мария Столарова ще представи днес художествена галерия „Петко Чурчулиев” в Димитровград. Официалното откриване на експозицията е от 17:30 часа в Зала № 1 на галерията, намираща се на бул. „Д.Благоев“ № 7.

Мария Столарова е сред първите български творци, които се насочват към индустриалния пейзаж. Тя обикаля заводите в Димитровград, Стара Загора, Раднево, Марица-изток, водейки със себе си и сина си. Първата си самостоятелна изложба открива именно в Димитровград, в далечната 1962 година (годината на създаването на галерията). Нейните творби, впечатляват с простота и монолитност, улавят естетиката на индустриалните форми с тяхната лаконичност, рационална логика и мащабност.

 Доста противоречиви са критиците, когато трябва да говорят за нейното изкуство. Въпреки  че пресъздава духа на времето с мащабното строителство и индустриализацията, нейните пейзажи са обезлюдени, внушават отчуждение и усещане за самота, което не се вписва в представите на жизнеутвърждаващия соцреализъм. Студената естетика на нейните индустриални пейзажи, в които отсъстват човешки фигури, тревожи и днес, точно както по времето, когато са създавани. В тях няма никакъв пропаганден ентусиазъм, характерен за изкуството през социализма. Строги, дистанцирани, затворени в някакво безвремие, самодостатъчни, тези пейзажи са свидетелство за много особен поглед и възприемане на реалността.

Мария Столарова е родена на 1 октомври 1925 г. във Варна. Завършва „Живопис“ в Художествената академия през 1949 г. в класа на проф. Дечко Узунов. След дипломирането си работи като художествен редактор във вестник „Септемврийче“ и издателство „Народна просвета“. От 1962 до 1964 работи към Творческия фонд на СБХ като ръководител на ателие „Бижутерия“. Била е член и на Управителния съвет на СБХ. Има над 30 самостоятелни изложби и десетки участия в изложби в чужбина – Лондон, Берлин, Рим, Будапеща, Прага и др.Една от създателите на индустриалния пейзаж в България, известна дизайнерка на бижута, шампионка по фигурно пързаляне, виртуозна танцьорка, душата на артистичната бохема на София – всичко това е художничката Мария Столарова и не случайно я наричат гранд-дамата на българската живопис.

Мария Столарова рисува също и в жанровете портрет и натюрморт. В портретите си художничката търси вътрешното състояние на модела, което умело комбинира с физическата прилика. Натюрмортите й се отличават с изчистена композиция и рисунка, богата цветова гама, стилизация и свидетелстват за нейния вроден усет към красивото и естетиката. През 2020 г. се навършиха 95 г. от рождението на авторката.

Изложбата се осъществява съвместно със семейството на Мария Столарова и е част от събитията в програмата по повод празника на Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?