DGNEWS.EU

Изложба на Мария Столарова откри галерията в Димитровград

Изложба на Мария Столарова откри галерията в Димитровград
Aug 31
16:27 2021

Изложба „Индустриален пейзаж“ на Мария Столарова представя димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев” по повод 74-годишноата от създаването на Димитровград. Откриването на експозицията се състоя на 30 август в присъствието на сина на художничката Стефан Калчев, нейни близки, гости и приятели на галерията. Част от представените в изложбата творби са предоставени от семейството специално за случая, а други са притежание на галерията. Благодарности за възможността да представят повече творби на Столарова изказа към семейството Антоанета Станчева, директор на Исторически музей – Димитровград. Тя подчерта, че творчеството й е изключително близко и ценно за димитровградачни.

Уредникът на галерията Емилия Стоева запозна гостите с факти от живота и творчеството на Мария Столарова. Тя започва творческия път от Димитровград и  доживява до достолепните 90 години. През 1962 г., в годината на откриване на галерията, тя открива първата си самостоятелна изложба тук.

Столарова е основател на жанра индустриален пейзаж в България. Критиците характеризират творчеството й от възхищение до отрицание и неразбиране. Ценното в творбите й е уловения дух на времето и епохата. В индустриалните пейзажи на Столарова липсва жизнеутвърждаващият соцреализъм, а отделни критици определят творчеството й като протест срещу основната партийна линия по онова време. Това съвсем не е така, но факта че в творбите й и отсъства човека, дава основания за подобни коментари, сподели синът й. От друга страна картините й живопис с тежката индустрия, на заводите, кулите и скелите, изобразяват човешките постижения за времето си. Постепенно в опит да избегне критиката, авторката започва да рисува портрети, цветя. Като творец Столарова и нейното изкуство се легитимира от други художници като Светлин Русев, чийто портрет тя рисува, който днес е притежание на димитровградската галерия.

„Моята майка приемаше сериозно изкуството. Тя беше последователна, работеше по мъжки, не се плашеше от нищо. Димитровград беше началото за нея. Тя изнасяше ателието си навън, в заводите със стативите и боите, където прекарваше дълги периоди, понякога по половин година, сподели синът й Стефан Калчев. По думите му през това време, тя създавала много приятелства с хората по места.

Любопитно е, че Мария Столарова е била още дизайнер на бижута, шампионка по фигурно пързаляне, виртуозна танцьорка, бохем, наричана неслучайно гранд дамата на българската живопис. Експозицията с нейни творби в Димитровград е подредена в зала №1 на художествената галерия „Петко Чурчулиев”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?