DGNEWS.EU

В Хасковско няма отказали се граждани да участват в националното преброяване

В Хасковско няма отказали се граждани да участват в националното преброяване
Nov 02
19:00 2021

На територията на област Хасково не е имало откази от граждани при извършване на преброяването на населението и жилищния фонд. Хората са се отнесли отговорно и са оказвали съдействие на преброителите. Това бе отчетено днес на финалното заседание на Областната преброителна комисия в област Хасково. Заседанието бе председателствано от зам.-областния управител Виолета Желева, която благодари на всички институции, участвали в кампанията и спомогнали за нейното успешно реализиране.

Област Хасково е една от най-добре представилите се в страната по отношение на обхванати преброителни участъци, информира Светла Велева, началник на отдел „Статистически изследвания“ към представителството на Националния статистически институт в Хасково. Територията на областта бе разделена на 370 контролни района и 1141 участъка, като само 7 от тях не са обхванати и за които ще се търси информация по административен път.

На срещата днес бе отчетен слабият интерес към онлайн преброяването и първоначално затруднената регистрация в електронната система. Във финалния си доклад Областната комисия акцентира, че едно максимално опростяване на анкетните карти, които да са разбираеми за всеки български граждани, би дало много по-добър резултат. Преброилите се електронно лица в областта са 55 580 или 24.9%, и съответно жилищата са 21 387 или 17.3%.

Данните от хартиените преброителни карти се обработват в момента от служителите на хасковски отдел „Статистически изследвания“. Публикуването на експресните резултати ще стане до края на този месец. Припомняме, че в изпълнение на законовите разпоредби преброяването на населението и жилищния фонд в България бе проведено в периода 7 септември до 10 октомври 2021 г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?